Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Waterschade verzekering: wat wordt er vergoed?

Water kan jouw huis en je spullen in huis ruïneren. Het effect van water op je spullen is groot. Als regenwater geleidelijk door het dak sijpelt, kunnen muren veranderen in sponzen. Wat krijg je bij waterschade vergoed? Welke waterschade is verzekerd en welke niet?

Inhoudsopgave:

waterschade verzekering

Schade door regen - is waterschade verzekerd?

Gevolgschade door regen is meestal verzekerd. Na een hevige regenbui staat bijvoorbeeld ineens je zolder blank en het water stroomt naar het plafond van een lagere etage. Dit is domme pech waar je gelukkig tegen verzekerd bent. Er zijn wel een paar uitzonderingen en die lichten we toe.

Uitzondering 1: geen vergoeding waterschade bij achterstallig onderhoud

Een goed onderhouden huis kan onder normale omstandigheden niet beschadigd raken door hevige regenval. Schade ontstaan door achterstallig onderhoud vergoedt de verzekeraar niet. Het is aan de verzekeraar om slecht onderhoud aan te tonen door een schade-expert te sturen ter beoordeling. Je krijgt ook geen vergoeding als je een raam open hebt laten staan, waar regen door binnen komt. Dat er hierdoor waterschade ontstaat, ligt namelijk voor de hand. 

Ook schade na regenval ontstaan door bijvoorbeeld een slecht gemonteerde dakkapel kan de verzekeraar afwijzen. Deze schade kun je eventueel wel vergoed krijgen van de aansprakelijkheidsverzekeraar van het bedrijf die de dakkapel niet goed heeft geplaatst. 

Uitzondering 2: schade als gevolg van indirecte neerslag (overstroomde riolen) soms vergoed

De laatste jaren ontstaat er vaker wateroverlast doordat rioleringen het regenwater niet kunnen verwerken. Door stortbuien kunnen straten, en in het slechtste geval ook huizen overstromen. Dit wordt ook wel schade door indirecte neerslag genoemd. Woonverzekeraars die deze vorm van schade wel vergoeden zijn bijvoorbeeld Unigarant en ANWB.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Schade door bluswater na brand is verzekerd

Een bijzondere vorm van waterschade ontstaat door het blussen van een brand. Bij een brand is het doel om het vuur zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Deze vorm van schadebeperking heeft wel een keerzijde. Door bluswater kan de schade aan het huis nog hoger zijn dan de schade ontstaan door de brand. De schade door bluswater is een gevolg van de brand. Daarom is deze vorm van schade verzekerd. Zelfs als je waterschade hebt door het blussen van een brand bij de buren, is deze schade te claimen op je eigen opstal of inboedelverzekering.

Schade door grondwater in uitzonderlijke gevallen vergoed

Waterschade aan je huis kan ook ontstaan door grondwater. Een kelder loopt bijvoorbeeld onder door stijgend grondwater. De meeste woonverzekeraars vergoeden niets als er schade op deze manier ontstaat. Welke verzekering dekt dit wel? Positieve uitschieters zijn onder andere: de allrisk opstalverzekeringen van ING, ABN Amro en de Goudse. Deze verzekeraars stellen als voorwaarde dat het grondwater is binnengekomen via afvoerleidingen of via de aangesloten toestellen, zoals een toilet.

Aanspraak maken op de Wet tegemoetkoming Schade bij rampen 

Het kabinet kan in sommige gevallen de Wet tegemoetkoming Schade bij rampen (Wts) inzetten. Dit is een overheidsregeling die er bij een ramp voor zorgt dat gedupeerden bij een schade door onverzekerbare gebeurtenissen toch een compensatie van de kosten krijgen. Een dijkdoorbraak kan een grote waterschade veroorzaken. De schade is onverzekerbaar door de omvang van een watersnoodramp. Waterschade claimen kan dus in veel verschillende gevallen.

Dekking waterschade in opstalverzekering

Waterschade is ook in de opstalverzekering gedekt. Wat deze verzekering aan waterschade dekt, is vergelijkbaar met de dekking in de inboedelverzekering. Beschadigde spullen in je huis zijn verzekerd als inboedel, jouw huis en alles wat eraan vast zit in de opstalverzekering. 

  • Inboedelverzekering: waterschade aan bijvoorbeeld je bank
  • Opstalverzekering: waterschade aan vloer dat vastgelijmd zit aan de ondervloer

Of de woonverzekering dekking biedt tegen schade door water ligt aan de manier hoe de waterschade ontstaat. Schade veroorzaakt door regen is over het algemeen gedekt, maar houd rekening met de uitzonderingen. Je kunt online een schadeformulier invullen om geleden schades te claimen. Deze kun je aanvragen bij jouw verzekeraar. Wil je inhoudelijk advies over het verzekeren van je huis en de spullen? Wij helpen je graag verder.

Met deze tips voorkom je waterschade:

  • Waterschade vloer voorkomen: plaats een waterdetector onder de vloer. Bij een hoge waterstand gaat het alarm af.
  • Waterschade ontstaan door een vaatwasser of een wasmachine voorkom je door het plaatsen van een waterslot tussen de kraan en het apparaat.
  • Onvoorziene schade voorkom je ook door het regelmatig legen van je dakgoten. Zo voorkom je dat ze overstromen.
  • Hevige neerslag kan ook schade veroorzaken door het overbelasten van het riool. Door het plaatsen van regentonnen kun je water opvangen. 
  • Controleer regelmatig op water aangesloten installaties. Zijn ze nog goed gekoppeld?
  • Er zijn verschillende soorten waterschade. In de winter kun je schade oplopen door het springen van leidingen van de centrale verwarming. Laat de thermostaat daarom minimaal op 15 graden staan.
Geactualiseerd: vrijdag 2 december 2022

Lesley Anker
Lesley Anker Online Productspecialist Verzekeringen

Lesley is sinds 2019 werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan Lesley je het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Lesley vindt het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 292
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie