Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Waterschade verzekering: schade aan huis of spullen door regen vergoed?

Water kan jouw huis en je spullen in huis ruïneren. Het effect van water op je spullen moet je niet onderschatten. Als regenwater geleidelijk door het dak sijpelt, kunnen muren veranderen in sponzen. Hoe is schade als gevolg van regen, bijvoorbeeld na hevige neerslag, gedekt in jouw inboedel- en opstalverzekering? Dit vertellen we aan de hand van verschillende soorten waterschade. We laten ook zien hoe je verzekerd bent bij schade die ontstaat door bluswater.

waterschade verzekering: wat wordt vergoed uit de inboedel- en opstalverzekering

Regen dat binnendringt in je woning kan jouw dure houten vloer krom laten trekken. Wanddelen kunnen week worden en er kan schimmel in je huis ontstaan. Stoelen kunnen klaar zijn voor de vuilstort als regen in de stof trekt. Hoe gaan verzekeraars hiermee om?

Waterschade door regen is vaak gedekt

Gevolgschade door regen is meestal verzekerd. Na een hevige regenbui staat bijvoorbeeld ineens je zolder blank en het water stroomt naar het plafond van een lagere etage. Dit is domme pech waar je gelukkig tegen verzekerd bent. Er zijn wel uitzonderingen en die lichten we toe.

Bij slecht onderhoud mogelijk geen vergoeding

Een goed onderhouden huis kan onder normale omstandigheden niet beschadigd raken door regenval. Schade ontstaan door achterstallig onderhoud vergoedt de verzekeraar niet. Het is aan de verzekeraar om slecht onderhoud aan te tonen door een schade expert te sturen ter beoordeling. Je krijgt ook geen vergoeding als je een raam open hebt laten staan. Dat er hierdoor waterschade ontstaat ligt namelijk voor de hand. Ook schade door regen ontstaan door bijvoorbeeld een slecht gemonteerde dakkapel kan de verzekeraar afwijzen. Deze schade kun je eventueel wel vergoed krijgen van de aansprakelijkheidsverzekeraar van het bedrijf die de dakkapel niet goed heeft geplaatst. 

Schade als gevolg van indirecte neerslag (overstroomde riolen) soms vergoed

De laatste jaren ontstaat er vaker wateroverlast doordat rioleringen het regenwater niet kunnen verwerken. Door stortbuien kunnen straten overstromen en in het slechtste geval in huizen naar binnen stromen. Dit wordt ook wel schade door indirecte neerslag genoemd. Overstromingen zijn altijd uitgesloten in de inboedel- en de opstalverzekering. Schade door indirecte neerslag kan gedekt zijn, maar is in de meeste polisvoorwaarden uitgesloten. Verzekeraars die deze vorm van schade wel vergoeden zijn bijvoorbeeld Unigarant en ANWB. 

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang jouw portie polisnieuws met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen.
Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA

Schade door grondwater in uitzonderlijke gevallen vergoed

Waterschade aan je huis kan ook ontstaan door grondwater. Een kelder loopt bijvoorbeeld onder door stijgend grondwater. De meeste verzekeraars vergoeden niets als er schade op deze manier ontstaat. Welke verzekering dekt dit wel? Positieve uitschieters zijn onder andere: de allrisk opstalverzekeringen van ING, ABN Amro en de Goudse. 

Schade door bluswater na brand is verzekerd

Een bijzondere vorm van waterschade ontstaat door het blussen van een brand. Bij een brand is het doel om het vuur zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Deze vorm van schadebeperking heeft wel een keerzijde. Door bluswater kan de schade aan het huis nog hoger zijn dan de schade ontstaan door de brand. De schade door bluswater is een gevolg van de brand, dus is deze vorm van schade verzekerd. Zelfs als je waterschade hebt door het blussen van een brand bij de buren, is deze schade te claimen op je eigen opstal of inboedelverzekering.

Of de woonverzekering dekking biedt tegen schade door water ligt aan de manier hoe de waterschade ontstaat. Schade veroorzaakt door regen is over het algemeen gedekt, maar houd rekening met de uitzonderingen. Wil je inhoudelijk advies over het verzekeren van je huis en de spullen? Wij helpen je graag verder.

Geactualiseerd: donderdag 2 juni 2022

Lesley Anker
Lesley Anker Online Productspecialist Verzekeringen

Lesley is sinds 2019 werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan Lesley je het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Lesley vindt het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 292
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie