Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Voor welk bedrag moet ik mijn huis verzekeren?

Het bepalen van het verzekerde bedrag voor de opstalverzekering is een lastige opgave. Je kunt niet zelf inschatten wat het volledig herbouwen van jouw huis gaat kosten. Gelukkig hoef je hier ook niet zelf de verantwoordelijkheid voor te dragen. Laat de verzekeraar de herbouwwaarde maar zelf bepalen.

huis verzekeren

Wat is de herbouwwaarde van een huis?

Dit is het bedrag dat nodig is voor het herbouwen van jouw huis. Als er brand ontstaat en het huis gaat volledig verloren, welk bedrag is dan nodig om het huis weer te herbouwen? Ook een verzekeraar kan dit bedrag niet inschatten. Hiervoor kunnen ze een expert inschakelen, maar natuurlijk moeten ze deze kosten ook weer verwerken in de premie. Daarom hebben verzekeraars andere manieren om het verzekerde bedrag in te schatten, namelijk:

  • Gebruikmaken van de herbouwwaardemeter – Verzekeraars hebben berekenmethodes ontwikkeld voor het inschatten van de herbouwwaarde. Ze stellen vragen over het aantal kubieke meter inhoud in jouw huis en over bijvoorbeeld de kwaliteit van de badkamer en de keuken. Aan de hand van de antwoorden schat de verzekeraar een verzekerd bedrag in. Door het op deze manier vaststellen van het verzekerde bedrag kun je onderverzekering voorkomen.
  • Verzekeraars bieden een premier risque opstalverzekering aan – Er geldt bijvoorbeeld een standaard verzekerd bedrag van € 600.000 voor een huis. Voor de meeste huizen is dit verzekerd bedrag ruim voldoende. Voor een huis met een hoger verzekerd bedrag moet een maatwerk opstalverzekering worden afgesloten.

Waarom kun je het verzekerde bedrag niet zelf inschatten?

Je kunt ook zelf een verzekerd bedrag vaststellen, maar dat is niet zonder risico’s. Als bij schade blijkt dat het verzekerde bedrag te laag is, krijg je de schade maar deels uitgekeerd.

Voorbeeld

Je sluit een opstalverzekering af en stelt zelf het verzekerde bedrag vast. Je schat de herbouwwaarde van jouw huis op € 200.000. In de keuken ontstaat een brandje. 

De verzekeraar stuurt een expert voor het vaststellen van het schadebedrag aan jouw huis en de herbouwwaarde. De schade bedraagt € 5.000. Volgens de expert is de herbouwwaarde € 250.000. Er is dus sprake van onderverzekering. De verzekeraar keert uit:

€ 200.000 / € 250.000 x € 5.000 = € 4.000

Loop dus niet onnodig risico’s en laat het inschatten van de herbouwwaarde aan de verzekeraar over.

Geactualiseerd: woensdag 10 augustus 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 292
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie