Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Is de juiste herbouwwaarde verzekerd?

De herbouwwaarde van je huis is het bedrag dat nodig is om jouw huis op precies dezelfde manier opnieuw op te bouwen. Verzekeraars gebruiken de herbouwwaarde om te bepalen hoeveel geld je krijgt als jouw huis onbewoonbaar is geworden door schade.

herbouwwaarde van je huis

Je koopt een huis voor € 350.000. Jouw huis verzekeren voor hetzelfde bedrag lijkt logisch, maar dat is niet juist. De herbouwwaarde is niet te vergelijken met de verkoopwaarde of de WOZ-waarde. In de herbouwwaarde zit bijvoorbeeld niet de waarde van de grond verwerkt. In de verkoopwaarde wel. Om een goede inschatting te kunnen maken van de herbouwwaarde van een huis gebruiken woonverzekeraars de herbouwwaardemeter. Door vragen te beantwoorden kan met behulp van de herbouwwaardemeter een behoorlijk nauwkeurig schadebedrag worden bepaald. 

Tegenwoordig wordt de herbouwwaardemeter vaak niet meer gebruikt door verzekeraars, omdat deze vragen soms lastig zijn te beantwoorden. De waarde wordt nu bepaald door simpelweg je postcode en huisnummer door te geven. 

Kun je de herbouwwaarde berekenen?

Mogelijk kun je de herbouwwaarde achterhalen, maar het zelf berekenen moet je aan de specialisten overlaten. Als je een opstalverzekering afsluit, zijn er twee opties. In het aanvraagtraject zit een herbouwwaardemeter ingebouwd of de herbouwwaarde wordt apart berekend door de verzekeraar zelf. Bij het vergelijken op Poliswijzer.nl hoef je geen herbouwwaarde aan te geven. Ook de pv-panelen (zonnepanelen) op het dak tellen mee bij het berekenen van de herbouwwaarde. Het is dus niet nodig om de herbouwwaarde zelf te berekenen. Na een verbouwing moet je eventueel een nieuwe herbouwwaarde laten vaststellen. 

Waarom is de herbouwwaarde belangrijk?

Als bij schade blijkt dat je huis voor een te laag bedrag verzekerd is, kan dit tot gevolg hebben dat je een schade maar gedeeltelijk krijgt uitgekeerd. Een te lage herbouwwaarde zorgt namelijk voor onderverzekering. 

Voorbeeld

Stel, de herbouwwaarde van jouw huis is € 400.000. In jouw opstalverzekering is een herbouwwaarde opgenomen van € 300.000. Er ontstaat een schade van € 40.000. Doordat je onderverzekerd bent, krijg je uitgekeerd:

300.000 / 400.000 x € 40.000 = € 30.000. Het resterende bedrag (€ 10.000) betaal je zelf.

Herbouwwaarde is niet de verkoopwaarde

De marktwaarde en de WOZ-waarde van je huis zeggen niets over de herbouwwaarde van een huis. Bij deze waardes speelt namelijk ook de vraag naar huizen een grote rol. Bij een grote vraag naar koophuizen in jouw buurt stijgt ook de verkoopprijs van jouw huis. Voor de herbouwwaarde speelt alleen een rol wat het kost om jouw huis te herbouwen. 

Heb je zonnepanelen laten plaatsen? Het plaatsen van een aantal zonnepanelen heeft ook weer invloed op de herbouwwaarde. Ga voor meer informatie naar onze vergelijker gericht op de opstalverzekering met zonnepanelen.

Geactualiseerd: woensdag 17 augustus 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 439
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie