Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Wat is de herbouwwaarde van jouw huis?

De herbouwwaarde van je huis is het bedrag dat nodig zou zijn om jouw huis op precies dezelfde manier opnieuw op te bouwen. Verzekeraars gebruiken de herbouwwaarde om te bepalen hoeveel geld je krijgt als jouw huis onbewoonbaar is geworden door schade.

waaiende-dakpannen-auto-1.png

Je koopt een huis voor € 200.000. Jouw huis verzekeren voor hetzelfde bedrag lijkt logisch, maar dat is waarschijnlijk niet helemaal juist. Er komen allerlei kosten bij het opnieuw moeten bouwen van een huis. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de transportkosten om al het nieuwe materiaal te vervoeren. Het kan zijn dat de totale kosten uiteindelijk wel € 250.000 bedragen. Om een goede inschatting te kunnen maken van de herbouwwaarde van een huis gebruikten woonverzekeraars de herbouwwaardemeter. Door vragen te beantwoorden kan met behulp van de herbouwwaardemeter een behoorlijk nauwkeurig schadebedrag worden bepaald. Tegenwoordig wordt de herbouwwaardemeter niet veel meer gebruikt door verzekeraars, omdat deze vragen soms lastig zijn te beantwoorden. De waarde wordt nu bepaald door simpelweg je postcode en huisnummer door te geven. 

Herbouwwaarde is niet de verkoopwaarde

De marktwaarde en de WOZ-waarde van je huis zeggen niets over de herbouwwaarde van een huis. Bij deze waardes speelt namelijk ook de vraag naar huizen een grote rol. Bij een grote vraag naar koophuizen in jouw buurt stijgt ook de verkoopprijs van jouw huis. Voor de herbouwwaarde speelt alleen een rol wat het kost om jouw huis te herbouwen. 

Geactualiseerd: 12-04-2019

Geactualiseerd: vrijdag 12 april 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 292
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie