Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Meer kans op muizen in huis. Wat dekt de woonverzekering?

door Lesley Anker

Het KNMI noemt de wintermaand december met een gemiddelde temperatuur van 5,8 graden erg zacht. Het warme winterweer heeft gevolgen, want muizen en ratten houden ervan. Ongedierte kan je inboedel en woning aantasten. Je woonverzekering dekt dit helaas niet, maar je kunt er zelf wel iets aan doen.

ongedierte-full.png
 

Het lijkt op een nachtmerrie. Je ligt in bed en hoort getrappel en geknaag. Dit geluid kan maar één ding betekenen: muizen of ratten in huis. Je doet het licht aan en ziet ze rennen van de deur naar je bed. Wat heb je in zo’n geval aan je woonverzekering? Het antwoord luidt: ‘helaas niets’.

Muizen- en rattenplaag verwacht

Geen vorst betekent meer voedsel. En meer voedsel betekent meer muizen en ratten die de winter overleven. Het aantal dierplaagmeldingen is in 2019 met 5% gestegen. Overlast door ratten werd het meeste gemeld. Volgens ongediertebestrijders wordt de muizen- en rattenplaag de komende jaren nog erger om een andere reden. Vanaf 2023 mag je namelijk geen gif meer gebruiken om de plaag in je huis te bestrijden. Over drie jaar mogen alleen professionele bestrijders dit nog doen.

Opstalverzekering dekt geen schade door ongedierte

De opstalverzekering vergoedt schade door brand, inbraak of storm aan alles wat vast zit aan je huis. Maar is er schade aan je woning door ongedierte? Dan dekt de woonverzekeraar dit meestal niet. Zo vergoedt de verzekeraar zelden kapot geknaagde houten balken en stroomkabels.

En de inboedelverzekering?

Ook je spullen in huis zijn niet veilig voor ongedierte. Steenmarters kunnen je spullen overhoop halen en muizen knagen wel eens aan je bank of tafel. Schade aan meubels door ongedierte kun je helaas niet claimen bij de inboedelverzekeraar.

Onderneem zelf actie (zonder gif)

Ongedierte zoekt naar eten of een warme slaapplek en vindt dat in woningen die makkelijk te bereiken zijn via gaten en kieren. Je kunt proberen om een plaag te voorkomen door ongewenste dieren buiten te houden:

  • Zorg voor een schoon huis door afval in afsluitbare prullenbakken te doen en deze vaak genoeg te legen.
  • Berg voedsel op in afgesloten bakken van metaal of hard plastic.
  • Dicht gaten en kieren en plaats gaas voor ventilatieroosters of open ramen en deuren.

Is ongedierte toch jouw woning binnengekomen? Dan raden we af om bestrijdingsmiddelen als vergif te gebruiken. Naast het feit dat gif verspreiden niet milieu- en diervriendelijk is, is het soms ook verboden voor consumenten. Vergif mag bijvoorbeeld niet worden gebruikt tegen de steenmarter, een beschermde diersoort. Vanaf 2023 geldt dit verbod dus ook voor ratten en muizen. Je kunt ongedierte wel op andere manieren het huis uit krijgen:

  • Spray met een anti-marterspray op de plek waar (jij denkt dat) de steenmarter je huis betreedt. 
  • Vang de muis zelf (als je dat durft en het niet om vele muizen gaat) en laat hem vrij in de natuur.
  • Neem een kat om de muizen te 'verjagen'.

Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen wil naar aanleiding van het verbod op muizen- en rattengif meer onderzoek doen naar manieren van bestrijden. Met onze tips kun je alvast wat doen om een plaag te voorkomen.

Deel dit artikel op:

Lesley Anker

Online Productspecialist Verzekeringen
Lesley Anker
Ik ben Lesley, sinds 2019 werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorgverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Dat onze websitebezoeker verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kan vergelijken vind ik het allerbelangrijkst. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie