Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Wat is een inboedelverzekering en wat valt eronder?

Met de inboedelverzekering verzeker je jouw spullen in huis. De inboedelverzekering dekt schade die je niet zelf kunt of wilt betalen. Door bijvoorbeeld een brand kan jouw huis met alles erin binnen een kwartiertje verwoest worden.

Ga snel naar:

Wat is een inboedelverzekering

Zonder dat je het zelf mogelijk beseft, heb je voor een flink bedrag aan spullen in je huis staan. Ook als je geen bijzondere bezittingen of kostbare bezittingen hebt, zoals een viool van € 5000. Een inboedelverzekering afsluiten is altijd aan te raden. Door inboedelverzekeringen goed te vergelijken hoef je niet bang te zijn voor een torenhoge premie. Een inboedelverzekering sluit je al voor slechts een paar euro per maand af.

Wat valt onder de inboedelverzekering?

Wat valt precies onder inboedel? Het gaat om spullen die niet nagelvast zitten aan huis. Nou is nagelvast misschien een ouderwets begrip. Het gaat om alle dingen in huis die je zo mee kunt nemen of verplaatsen. Voorbeelden zijn meubels, gordijnen, sieraden en mobiele elektronica. Benieuwd welke spullen allemaal onder de inboedel vallen? Check dan deze inboedellijst.

Wat dekt een inboedelverzekering?

Inboedelverzekeringen dekken de kosten als gevolg van de grootste en belangrijkste gevaren. Op nummer één van grootste gevaren staat brand, maar vergeet ook de impact van storm, inbraak, waterschade en blikseminslag niet.

Met een inboedelverzekering is je inboedel verzekerd bij:

  • Brandschade en schade door bluswater
  • Inbraak, diefstal (inbraakpoging is ook verzekerd)
  • Stormschade
  • Blikseminslag
  • Regen of andere neerslag dat de woning binnendringt
  • Waterschade door gesprongen leidingen
  • Ontploffing
  • Schroeien, zengen en smelten

kennisbank-huisdier.png

Wat verzekerd is, is afhankelijk van de gekozen dekking

Er zijn verschillende soorten inboedelverzekeringen waar je tussen kunt kiezen. De extra uitgebreide inboedelverzekering is de standaard inboedelverzekering. Deze dekt alles uit het bovenstaande rijtje. Je kunt ook kiezen voor de ruimere all risk dekking. Met de all risk inboedelverzekering zijn alle schades aan je spullen verzekerd, tenzij het expliciet is uitgesloten in de polisvoorwaarden. Dus bijvoorbeeld ook schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt, zoals het in huis laten vallen van je laptop. Zaken waarvan de verzekeraar de dekking beperkt, staan in de polisvoorwaarden. De laptop kan bijvoorbeeld tot een bepaald bedrag verzekerd zijn.

Welk bedrag krijg je vergoed uit de inboedelverzekering?

Je spullen zijn tegen de nieuwwaarde verzekerd, behalve als het oudere spullen zijn. In dat geval kan de verzekeraar de werkelijke waarde op dat moment (dagwaarde) uitkeren. Het verschilt per verzekeraar hoeveel ze nog van je oude spullen vergoeden. Wil je zo veel mogelijk vergoed krijgen als bijvoorbeeld je 4 jaar oude tv of 8 jaar oude wasmachine kapot gaat? Gebruik dan onze tool bovenin de vergelijker en kom erachter welke verzekeraars de hoogste vergoeding geven.

wat-krijg-je-vergoed-uit-de-inboedelverzekering

Als reparatie nog mogelijk is, vergoedt de verzekeraar de herstelkosten. Uiteraard moeten deze kosten dan niet hoger zijn dan de waarde.

Hoe wordt de verzekerde som vastgesteld?

Er zijn inboedelverzekeringen waarbij je zelf de hoogte van het verzekerde bedrag vast moet stellen. Zodra er iets in de inboedel verandert, moet je de verzekeraar hiervan dan op de hoogte stellen. Bij eventuele onderverzekering krijg je namelijk bij schade maar een deel van het schadebedrag uitgekeerd. Een verzekeraar kan er ook voor kiezen om je een inboedelwaardemeter in te laten vullen. De inboedelwaardemeter kent een waarde toe aan de hand van antwoorden op vragen.

Bij Poliswijzer.nl: verzekerde som invullen niet nodig

Wij doen het anders in onze vergelijker. Je voert je gegevens in en wij zorgen ervoor dat de best passende inboedelverzekering op nummer één staat in de vergelijker. Je maakt zelf geen berekeningen en hoeft je geen zorgen te maken over onderverzekering dankzij de filter “Nooit onderverzekerd”. Vink deze filter aan en je kunt nooit voor een te laag bedrag verzekerd zijn.

Als je gaat verhuizen kun je jouw inboedelverzekering meenemen naar de volgende woning, maar verstandig is het niet. Je kunt voor de nieuwe woning beter opnieuw een vergelijking maken. Zo ben je altijd goed verzekerd en voorkom je relatief hoge kosten. Een nieuw afgesloten inboedelverzekering wordt namelijk afgestemd op wat je nu hebt.

Geactualiseerd: woensdag 16 augustus 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 455
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket zonder eigen risico.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie