Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Je inboedel onderverzekerd – Wat houdt het in?

Je inboedel voor een te laag bedrag verzekeren heeft gevolgen bij schade. Je krijgt de schade dan maar deels uitgekeerd. Het verzekerde bedrag moet overeenkomen met de nieuwwaarde van de totale inboedel. Verzekeraars die de inboedelverzekering online aanbieden kennen vaak een zogenaamde ‘premier risque’ dekking. Dat wil zeggen dat de inboedel verzekerd is tot een vast bedrag van bijvoorbeeld € 100.000 of € 125.000. Blijft de waarde van de inboedel onder dit bedrag? Dan ben je niet onderverzekerd.

inboedel-onderverzekerd.png

Waarom kiezen verzekeraars voor een premier risque inboedelverzekering?

Het vaststellen van de hoogte van het verzekerde bedrag is lastig. Hoe moet je de waarde van alle spullen in jouw huis inschatten? Eigenlijk is het een onmogelijke opgave, ook voor de verzekeraar. Ook is het tijdrovend om het verzekerde bedrag steeds op het juiste niveau te houden.

Wat zijn de gevolgen van onderverzekering?

Je hebt een inboedelverzekering (geen premier risque) met een verzekerd bedrag van € 25.000. In de keuken ontstaat een brandje. Mede door het bluswater komt het schadebedrag uit op € 5.000. Het schadebedrag is vastgesteld door een expert ingeschakeld door de verzekeraar. De expert heeft als extra opdracht meegekregen om de waarde van de inboedel vast te stellen. Volgens de deskundige is de nieuwwaarde van de inboedel € 50.000. 

De verzekeraar keert door het te laag verzekerde bedrag uit: € 25.000/ € 50.000 x € 5.000 = € 2.500.


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 292
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie