Gezinssamenstelling verzekering: wat moet ik invullen en waarom?
De premie voor woonverzekeringen wordt bepaald door meerdere factoren. De gezinssamenstelling is daar een belangrijk voorbeeld van. Schade aan spullen van iemand die niet tot de verzekerden behoren is niet verzekerd in de inboedelverzekering.
Gezinssamenstelling opties
Bij het afsluiten van een inboedelverzekering wil de verzekeraar weten hoe jouw huishouden is samengesteld. In onze vergelijker kun je bij de verzekerden kiezen uit een aantal opties:
- Alleenstaand
- Met partner
- Met kind(eren)
Waarom gezinssamenstelling invullen?
De gezinssamenstelling is van belang voor het inschatten van de kans op schadeclaims. Een alleenstaande heeft een kleinere kans op schade dan een gezin met kinderen. Ook heeft een gezin met kinderen meer spullen dan een alleenstaande. Wanneer je jouw partner waar je mee samenwoont of kind niet meeverzekert, zijn hun spullen ook niet gedekt. De inboedelverzekering biedt alleen dekking tegen beschadigingen van spullen van de verzekerden. Daarom is het belangrijk om alle gezinsleden door te geven als verzekerden. In de inboedelverzekering is bijvoorbeeld de smartphone verzekerd, maar alleen als de smartphone van één van de verzekerden is. Een alleenstaande kan dus geen schade aan de smartphone van iemand anders indienen op de inboedelverzekering.
Een alleenstaande zonder kinderen kan de goedkoopste inboedelverzekering afsluiten. Bij meer verzekerden geldt een hogere premie.
Studentenhuis? Ieder eigen inboedelverzekering nodig
Een groep samenwonende studenten in een studentenhuis valt niet onder de definitie ‘gezin’. Hierdoor kunnen samenwonende studenten niet uitgaan van de premies die verzekeraars rekenen voor een gezin. Studenten moeten ieder een eigen inboedelverzekering afsluiten.
Veranderingen in gezinssamenstelling: vergelijk opnieuw
Als je een woonverzekering afsluit, stem je de verzekering af op de situatie van dat moment. Een wijziging in het aantal verzekerden kan invloed hebben op de dekking en de premie. Door bijvoorbeeld een scheiding ga je minder premie betalen. De lage premie is maar een deel van het verhaal. Je ex-partner (of jij) moet namelijk nu een eigen inboedelverzekering afsluiten. Zodra er een wijziging is in de gezinssamenstelling, kun je het beste een nieuwe vergelijking maken afgestemd op de nieuwe situatie.
Andere factoren die premie inboedelverzekering bepalen
De samenstelling van jouw huishouden speelt dus een belangrijke rol bij het bepalen van de premie voor de inboedelverzekering, maar bijvoorbeeld ook de volgende factoren:
- Waar het huis staat - Stedelijk gebied is duurder dan landelijk gebied
- Welke dekking je kiest
- Of eigen schuld is meeverzekerd (all risk inboedelverzekering)
- Wel of niet krijgen van pakketkorting
Omdat iedere verzekeraar hier anders mee omgaat, is het verstandig om te vergelijken.
Ook voor andere woonverzekeringen is gezinssamenstelling belangrijk
Voor inboedelverzekeringen is het belangrijk uit hoeveel personen jouw gezin bestaat, maar zeker ook voor de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Met kinderen bestaat er een grotere kans op het per ongeluk veroorzaken van een schade. Bij het vergelijken zul je merken dat meer personen verzekeren zorgt voor een hogere premie. Zelfs voor de opstalverzekering kan het een verschil maken of je een partner en kinderen meeverzekert.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.