Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Gezinssamenstelling bepaalt voor een deel premie inboedelverzekering

Verzekeraars maken de premie voor woonverzekeringen afhankelijk van meerdere factoren. Een belangrijk onderdeel dat de premie van de inboedelverzekering bepaalt is de samenstelling van je gezin. Schade aan spullen van iemand die niet tot de verzekerden behoren is niet verzekerd in de inboedelverzekering.

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering kun je er vanuit gaan dat de verzekeraar wil weten hoe jouw huishouden is samengesteld. Dit is namelijk van belang voor het inschatten van de kans op schadeclaims. Een alleenstaande heeft een kleinere kans op schade dan een gezin met kinderen. Ook heeft een gezin met kinderen meer spullen dan een alleenstaande.

gezinssamenstelling-inboedelverzekering.png

Wat valt er onder de omschrijving ‘gezin’?

Verzekeraars gaan bij het stellen van vragen over de gezinssamenstelling uit van standaarden. In onze vergelijker kun je bij de verzekerden kiezen uit een aantal opties, bijvoorbeeld alleenstaand of samenwonend met een partner. Je kunt eventueel nog kinderen toevoegen. Een groep samenwonende studenten in een studentenhuis valt niet onder de definitie ‘gezin’. Hierdoor kunnen samenwonende studenten niet uitgaan van de premies die verzekeraars rekenen voor een gezin. Studenten moeten ieder een eigen inboedelverzekering afsluiten.

Wat is verzekerd in de inboedelverzekering?

In de verzekering is de inboedel verzekerd van de verzekerden op de polis. Een inboedelverzekering verplicht afsluiten hoeft niet. Het goed verzekerd zijn is wel belangrijk bij een grote schade door bijvoorbeeld een brand, inbraak of wateroverlast. De inboedelverzekering (basis) biedt dekking tegen de meest voorkomende schades. Als je kiest voor een allrisk dekking, ben je ook verzekerd als je bijvoorbeeld een tv of laptop laat vallen. Heb je al een inboedelverzekering? Je woonverzekering vergelijken kan een grote besparing opleveren. Je inboedelverzekering vergelijken doe je natuurlijk op Poliswijzer.nl.

Een andere gezinssamenstelling heeft invloed op de inboedelverzekering

Als je een woonverzekering afsluit, stem je de verzekering af op de situatie van dat moment. Een wijziging in het aantal verzekerden kan invloed hebben op de dekking en de premie. Door bijvoorbeeld een scheiding ga je minder premie betalen. De lage premie is maar een deel van het verhaal. Je ex-partner (of jij) moet namelijk nu een eigen inboedelverzekering afsluiten. Zodra er een wijziging is in de gezinssamenstelling, kun je het beste een nieuwe vergelijking maken afgestemd op de nieuwe situatie. 

Waarom is de samenstelling van het gezin van belang?

De inboedelverzekering biedt dekking tegen beschadigingen van spullen van de verzekerden. Daarom is het belangrijk om alle gezinsleden door te geven als verzekerden. In de inboedelverzekering is bijvoorbeeld de smartphone verzekerd, maar alleen als de smartphone van één van de verzekerden is. Een alleenstaande kan dus geen schade aan de smartphone van iemand anders indienen op de inboedelverzekering. De schade die jij veroorzaakt aan spullen van iemand waarmee je niet samenwoont, is verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering (wereldwijde dekking). Een alleenstaande zonder kinderen kan de goedkoopste inboedelverzekering afsluiten. Bij meer verzekerden geldt een hogere premie.

gezinssamenstelling

Kosten inboedelverzekering verlagen door te vergelijken

Er is niet één verzekeraar die in alle gevallen de beste deal biedt. Verschillende verzekeringen hebben eigen voorwaarden en premies. Voor de totale premie hanteren verzekeraars verschillende criteria. De samenstelling van jouw huishouden speelt hierbij dus een belangrijke rol, maar bijvoorbeeld ook de volgende factoren:

  • Waar het huis staat - Stedelijk gebied is duurder dan landelijk gebied
  • Welke dekking je kiest
  • Of eigen schuld is meeverzekerd (all risk inboedelverzekering)
  • Wel of niet krijgen van pakketkorting

Ben je op zoek naar de beste inboedelverzekering? Wij houden bij het bepalen van de premie rekening met alle verschillende factoren, zodat je de inboedelverzekering kiest die bij jouw situatie past. 

Vergeet de andere woonverzekeringen niet

Naast de inboedelverzekering zijn er ook andere aanvullende verzekeringen die we aanraden. Je wilt jouw waardevolle spullen namelijk goed verzekeren tegen bijvoorbeeld diefstal, brand en stormschade. Je huis verzeker je met een opstalverzekering. Voor het verzekeren van schades aangericht aan anderen kies je voor de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. 

Ook voor andere woonverzekeringen is gezinssamenstelling belangrijk

Voor inboedelverzekeringen is het belangrijk uit hoeveel personen jouw gezin bestaat, maar zeker ook voor de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Met kinderen bestaat er een grotere kans op het per ongeluk veroorzaken van een schade. Bij het vergelijken zul je merken dat meer personen verzekeren zorgt voor een hogere premie. Zelfs voor de opstalverzekering kan het een verschil maken of je een partner en kinderen meeverzekert.

Geactualiseerd: maandag 18 juli 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 455
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket zonder eigen risico.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie