Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Is een laptop verzekering verstandig?

Je kunt je laptop verzekeren met een speciale laptop verzekering, maar het is de vraag of deze verzekering zinvol is. In de inboedelverzekering is je (nieuwe) laptop namelijk ook verzekerd. Je kunt er ook voor kiezen om een ruimere inboedelverzekering af te sluiten.

Ga snel naar:

laptop verzekering

Een laptop geeft gemak in vergelijking met een desktop. Een laptop kun je op je werkkamer gebruiken, maar je neemt hem ook eenvoudig mee naar de woonkamer. Dit is ook gelijk het gevaar. De laptop verplaatsen vergroot de kans op schade. Je kunt de laptop laten vallen en bij een inbraak is deze gemakkelijk mee te nemen. Daarom is een laptop verzekeren verstandig.

Hoe is de laptop verzekerd in de inboedelverzekering?

Is je laptop gestolen uit huis of is de laptop beschadigd geraakt door blikseminslag? In beide gevallen dekt de inboedelverzekeraar de schade. De laptop wordt meestal door verzekeraars niet specifiek genoemd in de polisvoorwaarden, maar valt onder de noemer audio- en computerapparatuur. De dekking voor de laptop geldt dus ook voor een notebook, Macbook of desktop. De schade moet wel veroorzaakt zijn door een aantal in de polisvoorwaarden opgesomde oorzaken. De schade is bijvoorbeeld veroorzaakt door:

• Brand en het blussen
  • Rook en roetschade
  • Vandalisme
  • Inbraak, diefstal
  • Lekkage, kapotte leiding of afvoer
  • Blikseminslag
  • Storm, hagel, regen en sneeuw

Een ruimere dekking voor je laptop: all risk inboedelverzekering

Voor een gestolen laptop heb je geen ruimere vergoeding nodig, maar bijvoorbeeld wel voor schade door een gevallen kop koffie op de laptop of het per ongeluk laten vallen van je laptop. Met de all risk dekking heb je een hele brede dekking. Een foutje kan iedereen overkomen, maar als het goed verzekerd is, verzacht het de financiële pijn.

Met de all risk inboedelverzekering zijn schades verzekerd die onverwacht en ongepland zijn ontstaan. Elektronische schade door koffie en valschade is dus verzekerd. De hoge reparatiekosten of de waarde wordt niet vergoed als de oorzaak is uitgesloten in de polisvoorwaarden. Als je de laptop bijvoorbeeld expres kapot maakt, is dat niet verzekerd.

Waarom geen speciale laptop verzekering afsluiten?

Een speciale laptop verzekering biedt weliswaar voordelen. Zo heb je bijvoorbeeld een wereldwijde dekking tegen diefstal. Toch heeft deze verzekering overlap met andere verzekeringen. Je reisverzekering en inboedelverzekering bieden namelijk ook vaak dekking tegen diefstal en beschadigingen. Voor een ruimere dekking voor je laptop kun je beter kiezen voor een aanvullende buitenhuisdekking in de inboedelverzekering. Hierin zijn namelijk ook je smartphones en de je tablet verzekerd. Een ander nadeel van de laptopverzekering is de hoge premie.

Voor welk bedrag is jouw laptop verzekerd?

Ook andere waardevolle apparaten vallen onder de rubriek ‘audio- en computerapparatuur’ in de inboedelverzekering. Verzekeraars hanteren maximale bedragen die ze hiervoor vergoeden. Het gaat bijvoorbeeld om een bedrag van maximaal € 25.000. ABN Amro heeft zelfs een maximale vergoeding van € 150.000. Aegon houdt een maximum aan van € 6000. Let dus goed op bij het vergelijken van inboedelverzekeringen. De verschillen zijn groot.

Wat krijg je bij schade uitgekeerd?

Een aandachtspunt bij het verzekeren van laptops en de mobiele telefoon is de waarde van de laptop en de hoge kosten van reparatie. Bij aanschaf heeft je laptop bijvoorbeeld een waarde van € 1500. Na een paar jaar heeft de laptop volgens de verzekeraar misschien nog maar een waarde van € 500. Bij schade is deze dagwaarde ook de maximale vergoeding die je krijgt voor de laptop.

Verzekeraars werken namelijk met afschrijvingen. De afschrijving voor een laptop kan 25% per jaar zijn. Door deze hoge afschrijving verliest de laptop snel waarde en krijg je nog maximaal een laag bedrag uitgekeerd. Na vier jaar heeft de laptop bijvoorbeeld nog een restwaarde van 15%, dus € 225.

Is een laptop mee op vakantie verzekerd?

Als je op reis gaat naar het buitenland, sluit je een reisverzekering af. Neem gerust een laptop mee op vakantie, maar houd wel rekening met een beperkte dekking. Krassen en een beschadiging aan de laptop zijn niet gedekt. De laptop en de smartphone vallen onder bagage en op deze manier zijn ze ook verzekerd. Andere voordelen van de reisverzekering zijn de dekking voor onvoorziene situaties. Je moet bijvoorbeeld met spoed naar huis door een noodsituatie binnen jouw familie.

Een speciale laptop verzekering is de moeite niet waard. De laptop is verzekerd in je inboedelverzekering. Wel verschilt het per verzekeraar wat je voor je laptop krijgt uitgekeerd. Vergelijken is daarom heel handig! Ga je op vakantie en neem je je laptop mee? Dan heb je een reisverzekering met bagagedekking nodig.

In welke verzekeringen is jouw laptop verzekerd?

Voor een ruime dekking kun je een laptop verzekering afsluiten, maar je laptop is ook ruim verzekerd in de volgende verzekeringen:

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 455
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket zonder eigen risico.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie