Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Kun je aardbevingsschade claimen op de verzekering?

Als Gronings bedrijf kennen we de problemen van mensen die wonen in een gebied waar geregeld aardbevingen voorkomen. De aardbevingsschade aan huizen kan zorgen voor hoge kosten. In hoeverre kun je de kosten declareren op je verzekering? Biedt de opstalverzekering en de inboedelverzekering dekking?

Aardbevingsschade: wie betaald?

De aardbevingen veroorzaakt door de gaswinning zorgen voor groot financieel leed in de provincie Groningen. Sinds 1965 is er voor honderden miljarden euro's aan gas uit de grond gehaald. En dat zorgt voor aardbevingsschade aan huizen. Nederland compenseert het financiële leed van Groninger gezinnen, en dat is natuurlijk volledig terecht. De problematiek zou veel kleiner zijn als aardbevingsschade verzekerd is, maar helaas is dat niet het geval.

Aardbevingsschade uitgesloten in woonverzekering

Verzekeraars hebben in de voorwaarden opgenomen dat catastrofes, zoals aardbevingen en overstromingen, niet verzekerd zijn. Daar zit ook wel een logische gedachte achter. Door grote catastrofes kunnen de schadelasten zo hoog oplopen, dat verzekeraars het gewoon niet kunnen betalen. Aardbevingsschade is in een ver verleden al uitgesloten in de polisvoorwaarden van bijvoorbeeld de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Helaas is er veel veranderd in de afgelopen 10 jaar. Vroeger was aardbevingsschade ondenkbaar in Nederland, maar tegenwoordig helaas niet meer. Toch blijven verzekeraars aardbevingsschade uitsluiten in de polisvoorwaarden.

Kleine aardbevingen sluipmoordenaars voor huizen

In de provincie Groningen gaat het naar verhouding over kleine aardbevingen, toch kunnen ze flinke schade aanrichten aan huizen. Het gaat vaak om bevingen van minder dan 2.0 op de schaal van Richter, maar er zijn ook uitschieters. In mei 2019 was er nog een aardbeving van 3.4 op de schaal van Richter. Zeer geleidelijk raken huizen beschadigd en ontwricht. Tot op heden zijn er geen lichamelijke letsels ontstaan, de financiële schade is echter groot.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Waar kun je wel terecht met jouw aardbevingsschade?

Huiseigenaren en de NAM zijn al jaren in discussie over schades. Rechters hebben zich er al mee bemoeid en ook de politiek heeft er een lastig dossier aan. Al meerdere ministers hebben hun vingers gebrand aan het dossier. Tegenwoordig kunnen gedupeerden terecht bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) via de website Schadedoormijnbouw.nl. Een deskundige van TCMG kan de schade opnemen en een vergoeding verstrekken of een aannemer de opdracht geven om de schade te herstellen, maar het zijn langlopende en trage processen.

Kun je aardbevingsschade apart verzekeren?

Nee, er zijn geen verzekeraars die dekking bieden tegen dit soort schades. Bij aardbevingen en andere catastrofes kan de overheid hulp bieden, maar verzekeraars bieden geen oplossing. Daar komt ook nog eens bij dat verzekeraars ook niet bereid zijn om een verzekering tegen aardbevingsschade te accepteren als het te verzekeren huis in de provincie Groningen staat. De kans op een claim is namelijk te groot voor verzekeraars. 

Heb je vragen over je opstalverzekering of een andere woonverzekering, autoverzekering of zorgverzekering? Bel ons gerust! Wij beantwoorden jouw vragen natuurlijk graag.

Geactualiseerd: donderdag 11 augustus 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 439
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie