Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Een drone verzekeren vraagt om speciale aandacht

Met een drone vliegen lijkt een onschuldige bezigheid. Je kunt het zien als speelgoed vergelijkbaar met de op afstand bestuurbare auto, maar het ligt wat betreft het risico op ongelukken toch anders dan dat. Je zult met een drone maar een kostbare schade veroorzaken. Bijvoorbeeld als je drone op een auto terechtkomt. Als het wel een keer misgaat, kun je maar beter gedekt zijn. 

drone verzekering

Sta je op het punt om een drone te kopen? Verstandig dat je eerst bekijkt wat de regels zijn voor het vliegen met een drone. Daarna is het goed om te kijken naar de mogelijke risico’s die een drone met zich meebrengt. Kiezen welke drone het wordt is pas de laatste stap. 

Schade aan je drone

Met één verkeerde stuurbeweging kun je een crash veroorzaken. Met een beetje geluk blijft het beperkt tot een gebroken propellertje. Met minder geluk is de drone total loss en kun je op zoek naar een nieuwe. De schade kun je in uitzonderingsgevallen claimen op de inboedelverzekering. Als de schade in huis ontstaat, kun je de schade claimen als je een  allrisk inboedelverzekering hebt. Buiten het huis kan schade aan de drone ook verzekerd zijn, namelijk met de buitenhuisdekking in de inboedelverzekering. Helaas hanteren verzekeraars verschillende voorwaarden waarin het wel of niet verzekerd is. Bij OHRA en bij a.s.r. is de drone meeverzekerd in de buitenhuisdekking.

Schade door jouw drone aan een ander

Je kunt door jouw schuld met de drone schade aanrichten aan anderen of spullen van iemand anders. Hier komt de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) in beeld waarmee je deze schade dekt. Verzekeraars maken onderscheid tussen hobby vliegers (open categorie) en beroepsmatige dronevliegers (specific of certified categorie). Beroepsmatig is altijd uitgesloten in de AVP. Voor een zakelijke drone moet je een speciale verzekering afsluiten. 

Voordat je een drone koopt is het belangrijk je te verdiepen in de diverse risico’s en verzekeringen. Heb je al een inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering? Kijk dan of er in je polis iets staat over drones of modelvliegtuigen. Kijk goed welke voorwaarden daarbij vermeld staan, zoals tot welk bedrag een risico wordt gedekt of hoeveel kg de drone mag zijn. Zijn er aanvullende voorwaarden van toepassing? Staat er iets in de polisvoorwaarden wat je niet bevalt, dan kan het de moeite waard zijn te veranderen van verzekering. 

Let op de geldende regels 

Je moet je natuurlijk wel aan de regels houden. In de luchtvaart gelden strenge regels waaraan jij je moet houden. In hoeverre een overtreding van de regels invloed heeft op de dekking in de AVP is niet in algemeenheid te zeggen. De aard van overtreding zal hierbij bepalend zijn. Het is vergelijkbaar met de dekking in de autoverzekering. Als je een weggetje van rechts over het hoofd ziet, loopt de dekking in jouw autoverzekering geen gevaar. Met drank op rijden en een ongeluk veroorzaken zal grote consequenties voor de dekking hebben. Waar precies de grens ligt, is uiteindelijk aan de rechter om te bepalen. Er zijn verzekeraars die speciaal in de voorwaarden hebben opgenomen dat voldoen aan de regels belangrijk is voor de dekking.

Deze regels zijn belangrijk bij het vliegen met een drone. Een overzicht van alle regels lees je op de website van de Rijksoverheid:
 

Geactualiseerd: woensdag 17 augustus 2022

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 455
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket zonder eigen risico.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie