Woonverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Schade tijdens het klussen, wie betaalt?

Tijdens het verbouwen van je huis kan het tegenzitten. Het wordt echt een domper als een ongelukje tijdens het klussen je extra geld kost. Je legt bijvoorbeeld een nieuw vloertje en met een van de vloerdelen tik je de tv van het kastje af. Het eerste waar je aan denkt is om de schade te verhalen op de inboedelverzekering. Maar vergoedt de verzekeraar dit soort schades wel? Zijn er extra regels als je aan het klussen bent in huis? Geef de verbouwing in ieder geval door aan je verzekeraar.

schade-door-klussen.png

Keert de inboedelverzekering uit?

Er zijn ruwweg twee soorten inboedelverzekeringen te onderscheiden. De extra uitgebreide inboedelverzekering en de all risk inboedelverzekering. De eerste keert uit bij bijvoorbeeld brand, stormschade en inbraak. 

De all risk verzekering verzekert ‘alle van buitenkomende en plotselinge onheilen’. Dat is een vage omschrijving, maar het komt erop neer dat alle oorzaken verzekerd zijn tenzij uitdrukkelijk in de voorwaarden staat vermeld dat het niet verzekerd is. Dus ook als je de schade zelf per ongeluk veroorzaakt. De verzekeraar keert sowieso nooit uit bij:

  • Schade door opzet
  • Natuurrampen

Schade door het klussen is onder voorwaarden alleen verzekerd in de all risk inboedelverzekering. Je bent namelijk zelf degene die met het vloerdeel per ongeluk de tv van het kastje duwt. De tv is dus verzekerd in de inboedelverzekering, maar hoe zit het met het kappotte vloerdeel? Als een vloer vast zit aan het huis, valt dat onder de opstalverzekering.

Een verbouwing en de opstalverzekering

Ook voor een opstalverzekering geldt dat je minstens een all risk dekking nodig hebt om schade door klussen vergoed te krijgen. Je kunt hierbij denken aan onderdelen die aan je huis “vastzitten”, zoals een vloer, muur of ingebouwde keuken. Een vloerdeel dat los op de vloer wordt gelegd, valt hier niet onder. 

Kun je schade claimen op de aansprakelijkheidsverzekering?

Daar kunnen we kort en duidelijk over zijn. Je kunt schade aan je eigen spullen door jezelf veroorzaakt niet claimen op je aansprakelijkheidsverzekering. Je kunt jezelf namelijk niet aansprakelijk stellen. Als je een bedrijf hebt ingeschakeld voor het verbouwen, kun je het bedrijf er wel aansprakelijk voor stellen. 

Geef verbouwingen door aan de verzekeraar

Verzekeraars kunnen in de voorwaarden beperkingen opnemen die gericht zijn op verbouwingen. Je gaat bijvoorbeeld de indeling van je huis volledig aanpassen. Er worden muren gesloopt en weer nieuwe geplaatst. Bij dit soort verbouwingen is de kans op schade aan het huis groter. Zorg ervoor dat de verzekeraar hiervan op de hoogte is. Anders loop je het risico dat er geen uitkering volgt bij een schade. 

Ga je jouw huis binnenkort verbouwen? Een goed moment om verzekeringen te vergelijken. Door het afsluiten van een nieuwe woonverzekering kun je besparen op de premie en de verzekeringen ook gelijk weer afstemmen op de nieuwe situatie. Bij het kiezen van een nieuwe woonverzekering voorkom je dat je onderverzekerd bent. 

Geactualiseerd: 01-06-2021


Gepubliceerd: vrijdag 22 mei 2020
Geactualiseerd: dinsdag 1 juni 2021

Vergelijk en bespaar tot € 90
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste inboedelverzekering met een extra uitgebreide dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie