Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Hoeveel eigen risico ben ik verschuldigd bij opstalverzekering?

Als je de opstalverzekering vergelijkt, kun je zelf bepalen hoeveel eigen risico je wilt. Het eigen risico is het gedeelte van de schade dat je zelf betaalt. Het eigen risico varieert van € 0 tot € 500. Je zou verwachten dat de opstalverzekeringen met het hoogste eigen risico het goedkoopste zijn, maar in de praktijk blijkt vaak dat het anders is. In sommige gevallen kunnen er hogere eigen risico's gelden.

eigen-risico-opstalverzekering.png

Een opstalverzekering zonder een eigen risico

Wil je een opstalverzekering zonder een eigen risico? De meeste verzekeraars brengen geen eigen risico meer in rekening. Vergelijk daarom de opstalverzekering voordat je een keuze maakt voor een verzekeraar. In onze vergelijker kun je in de filters ervoor kiezen om alleen opstalverzekeringen te vergelijken die geen eigen risico in rekening brengen. Zet de filter "eigen risico" in dat geval op nul.

Eigen risico bij storm

Bij stormschade betaal je voor de opstalverzekering vaak een verhoogd eigen risico van een bepaald percentage van het verzekerd bedrag. Je betaalt bijvoorbeeld 2% van het verzekerd bedrag aan extra eigen risico. Om te voorkomen dat het bedrag dat je zelf moet betalen hoog oploopt, geldt er vaak een maximum van € 450 of € 500.

Voorbeeld van stormschade

Tijdens een storm raakt de dakkapel los van het huis en valt naar beneden op de garage. Volgens de expert (ingeschakeld door de verzekeraar) komt de totale schade uit op € 9.000. Jouw huis is verzekerd voor een bedrag van € 250.000. In de polisvoorwaarden staat dat je geen eigen risico verschuldigd bent bij schade aan jouw huis, behalve bij stormschade. Er geldt in dat geval een eigen risico van 2% van het verzekerd bedrag. In euro's komt het neer op € 250.000 x 2% = € 5.000. Gelukkig staat er een maximum in de polisvoorwaarden van € 500. Er wordt dus uitgekeerd: € 9.000 - € 500 = € 8.500.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Een eigen risico voor de grote steden

In de grote steden is er een grotere kans op inbraak. Om die reden kunnen verzekeraars ervoor kiezen om een deel van de kosten toch neer te leggen bij de verzekerden. Een verzekerde in Rotterdam betaalt soms een hoger eigen risico dan een verzekerde uit plaatsen rondom Rotterdam, zoals Delft en Dordrecht. Een verzekerde in Rotterdam betaalt na een inbraak bijvoorbeeld € 225 van de schade zelf en een inwoner uit Dordrecht is geen eigen risico verschuldigd bij een inbraakschade.

Eigen risico bij stormschade aan de tuin

De tuin is meeverzekerd in de opstalverzekering, maar bij sommige verzekeraars moet het los meeverzekerd worden. Verzekeraars kunnen een extra eigen risico hanteren bij stormschade aan de tuin. Schade aan planten en bomen kan volledig uitgesloten zijn en bij schade aan de schutting geldt er bijvoorbeeld een eigen risico van € 250. Is de schutting van jou en van de buren gezamenlijk? Mogelijk gaat de verzekeraar in dat geval uit van de helft van de herstelkosten. De andere helft van de kosten komt bij de buren te liggen.

Ook bij glasschade kan een extra eigen risico gelden

Glas kun je aanvullend meeverzekeren in de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Voor huurhuizen hebben de eigenaren van de huizen het risico meestal meeverzekerd. De meeste verzekeraars brengen geen eigen risico in rekening bij glasschade. Het wel of niet zelf een bedrag verschuldigd zijn kan ook afhankelijk zijn van de schadehersteller. Kies je voor de schadehersteller aanbevolen door de verzekeraar? Dan betaalt de verzekeraar het volledige schadebedrag. Het is altijd verstandig om eerst te overleggen met de verzekeraar voordat je een ruit laat vervangen.

Voorbeeld

Je laat een hr++ ruit vervangen. De kosten bedragen € 400. Je overlegt met de verzekeraar en zij zorgen voor het plaatsen van het raam. De verzekeraar betaalt de rekening volledig. Je kunt er ook voor kiezen om een bevriende aannemer in te schakelen voor het plaatsen van een nieuwe ruit. Je loopt wel het risico dat je een deel van de rekening zelf moet betalen.

Meerdere schademeldingen geeft een hoger eigen risico

In uitzonderingsgevallen kan een verzekeraar voor een tweede (en volgende) schade binnen één jaar een extra eigen risico van bijvoorbeeld € 250 hanteren. Je hebt bijvoorbeeld door storm een schade opgelopen aan het huis van € 1.000. Binnen één jaar heb je nog een keer pech. Door een brand wordt jouw keuken verwoest. De schade bedraagt € 25.000. Voor deze schade brengt de verzekeraar een extra eigen risico in rekening van € 250.

Geactualiseerd: donderdag 21 maart 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 455
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket zonder eigen risico.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie