Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering?

Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (avp) ben je verzekerd voor schade die je toebrengt aan anderen. Onder schade verstaan we in dit geval lichamelijk letsel of materiële schade.  Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) ongeveer per jaar?

woonverzekering-voetganger-aangereden-door-fietser-0.png

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht maar wel verstandig om af te sluiten. Als er zich iets voordoet, kunnen de kosten hoog zijn. Die hoef je dan niet (volledig) zelf te betalen.

tabel-1-1.PNG

Bij het verzekeren van de aansprakelijkheid van een gezin denk je bijvoorbeeld aan schade doordat een 5-jarige dochter haar fiets tegen de geparkeerd staande auto van de overbuurman laat stuiteren. Maar er zijn veel grotere dreigende gevaren. De financiële (en emotionele) schade is nog veel groter als jouw dochtertje de overbuurman zelf omver fietst. Door een ongelukkige val kan de overbuurman blijvend invalide raken. De schade loopt mogelijk in de honderdduizenden euro’s. Je moet er toch niet aan denken dat je dergelijke bedragen zelf moet betalen? 

Wat kost de aansprakelijkheidsverzekering?

Voor de premie maakt het een groot verschil hoe de gezinssamenstelling is. Bij het verzekeren van een alleenstaande loopt een verzekeraar veel minder risico in vergelijking met het verzekeren van een gezin met kinderen. Dat zie je ook terug in de premie. Een alleenstaande betaalt ongeveer € 25 tot € 50 premie per jaar en een gezin met kinderen zo'n € 45 tot € 90. Bij een gezinsdekking is de grootte van het gezin overigens niet van invloed op de premie. Partners zonder kinderen betalen minder. Zij zijn enkele euro’s goedkoper uit dan gezinnen met kinderen. Bij sommige verzekeraars kun je kiezen voor een eigen risico tegen een premiekorting.

Per verzekeraar verschillend

De aansprakelijkheidsverzekering is in vergelijking met andere particuliere verzekeringen niet duur, maar dat wil nog niet zeggen dat het vergelijken van de aansprakelijkheidsverzekering geen zin heeft. Het gaat nog steeds om verschillen van tientallen euro’s per jaar en het overstappen geeft periodiek terugkerende besparingen. Bij sommige verzekeraars kun je kiezen voor een (vrijwillig) eigen risico, zodat je minder premie betaalt.

Neem geen risico

De kans op een veroorzaakte kostbare schade is klein, maar door de gevolgen van een dergelijke schade moet je het risico wel verzekeren. Je kunt namelijk door een beetje pech verantwoordelijk zijn voor een letselschade aan anderen. Hier kan een claim uit voorkomen waar je tientallen jaren voor blijft betalen. Je kunt dus beter jaarlijks een paar tientjes betalen dan het risico zelf lopen. 

Combineer met de inboedelverzekering

Bij het verzekeren van de inboedel kun je ook gelijk de aansprakelijkheidsverzekering meenemen. Bij het kiezen van de aansprakelijkheidsverzekering als aanvullende verzekering vergelijk je ook weer meerdere verzekeraars.

Geactualiseerd: donderdag 28 december 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 455
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket zonder eigen risico.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie