Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Vergoedt de verzekeraar je schade aan je net gekochte woning?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Michel Bons uit Zuidland had op 4 mei ontzettend veel pech. Hij had net een huis gekocht en drie uur later waait een deel van het dak van zijn nieuwe huis af door een storm. Helaas bleef het niet bij een vernield dak. De regen kreeg namelijk vrij spel en beschadigde ook de rest van zijn huis. Het was de bedoeling om het huis te verfraaien voordat hij erin trok. Nu heeft hij een forse schadepost waar eerst tijd en geld in moet worden gestoken. Nu maar hopen dat hij goed verzekerd is.

schade

Door je huis te verzekeren dek je jezelf in tegen grote financiële gevaren. Als koper van een eigen woning heeft Michel er gelukkig aan gedacht om verzekeringen af te sluiten vóórdat het huis op zijn naam kwam. Toch gaat de schadeafwikkeling anders dan je verwacht. Je zou denken dat Michel de vergoeding van de schade aan het huis krijgt, maar dat is niet zeker.

Wie was huiseigenaar op het moment van de schade?

De stormschade aan het dak ontstond na de overdracht van de woning bij de notaris. Hierdoor is het logisch dat dit het probleem is van de nieuwe eigenaar, van Michel dus. Toch is dat nog niet zo zeker in dit geval. Om een vergoeding voor schade aan je huis te krijgen, moet je eigenaar zijn van het huis. De eigendom van het huis gaat niet naar de nieuwe eigenaar over door het tekenen van de leveringsakte bij de notaris. Pas wanneer de getekende leveringsakte is ingeschreven bij het Kadaster door de notaris, gaat de eigendom over. 

Hoe werkt de overdracht van een huis?

Een koper koopt het huis op papier door het ondertekenen van de leveringsakte. Omdat het om zogenaamde onroerend goed gaat, moet deze overdracht plaatsvinden bij de notaris. De verkoper zet een handtekening voor de verkoop en de koper tekent voor de aankoop. De koper moet vervolgens ook nog de hypotheekakte tekenen voor het koppelen van de hypothecaire lening aan het huis. 

Na het ondertekenen krijgt de koper de sleutels en lijkt de ceremonie achter de rug. De notaris zorgt er vervolgens voor dat de leveringsakte wordt ingeschreven bij het Kadaster. Pas als de kadastrale inschrijving klaar is, is de koper ook echt de eigenaar. Dan pas is de aankoop echt afgerond.

poliswijzer-brand-nieuwsbericht.png

De verzekeraars moeten nu uitvechten wie de schade draagt

Michel kan de schade aan zijn spullen indienen bij de verzekeraar waar de inboedelverzekering loopt. De spullen zijn namelijk wel van hem, het woonhuis zelf mogelijk niet. In het geval van Michel heeft zowel de verkoper als de koper de schade aan het huis ingediend bij de eigen opstalverzekering. De verzekeraars vechten onderling uit wie de schade draagt.

Een opstalverzekering is dus zeer noodzakelijk bij aankoop nieuwe woning

Je hebt wel erg veel pech als je kort na de aankoop van een huis direct al schade hebt. Toch kan het iedereen overkomen. Je kunt ook nog veel meer pech hebben. Het huis kan ook in brand vliegen en volledig verwoest raken. Dan heb je geen huis meer en nog wel een af te betalen hypotheek. Daar blijft het niet bij, want je draait ook nog zelf op voor de kosten voor het opruimen van de resten van de opgebrande woning. Onze tip is daarom om een opstalverzekering en een inboedelverzekering af te sluiten voor je nieuwe woning ruim voordat je naar de notaris gaat. Als de verzekeraar de dekking heeft bevestigd, kun je met een gerust hart tekenen bij de notaris.

Tart het lot niet en zorg voor een goede verzekering. Wij helpen je om de kosten van de woonverzekeringen zo laag mogelijk te houden.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 455
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket zonder eigen risico.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie