Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

De inboedel en opstalverzekering zijn verschillend

Je huis verzekeren doe je met een opstalverzekering en je waardevolle spullen in huis verzeker je met een inboedelverzekering. Dit lijkt een duidelijk onderscheid, maar soms is er twijfel. Wat is het verschil tussen deze beide verzekeringen?

inboedel en opstalverzekering

Je bent niet wettelijk verplicht om je huis en de inboedel te verzekeren. Maar als je voor het kopen van een huis een hypotheek afsluit, is een opstalverzekering nodig volgens de bank. Door een brand kan jouw huis verwoest raken. Als dit gebeurt, ontstaat er een groot financieel probleem. Je hebt geen huis meer, maar nog wel een af te betalen hypotheek.

Eventueel kun je naast een inboedelverzekering of opstalverzekering ook aanvullende verzekeringen afsluiten. Deze aanvullende modules geven een uitkering bij schadevoorvallen die niet standaard in de standaard inboedel of opstalverzekering verzekeringen gedekt zijn.

Wat dekt een inboedelverzekering?

Met de inboedelverzekering verzeker jij je tegen de financiële gevolgen van een schade door bijvoorbeeld inbraak, brand of een storm. Onder inboedel worden de spullen in jouw huis verstaan die niet vastzitten aan de woning. Het gaat bijvoorbeeld om meubels, audiovisuele apparatuur, een laptop en andere losse spullen die je kunt verplaatsen.

Je woning zelf valt hier dus niet onder en ook alles wat aan je huis vast zit niet, zoals bijvoorbeeld vastgemaakte zonnepanelen. Een vaste vloer valt ook onder opstal, maar een zwevende vloer (een niet aan de ondervloer vastgelijmde vloer) juist onder inboedel. Het gaat natuurlijk niet alleen maar om dure spullen die je gedekt wilt hebben. Bij een brand loopt de schade al snel hoog op doordat alles verloren gaat. Alle goedkope spullen zijn samen ook veel waard.

Wat dekt de opstalverzekering?

De opstal (huis) verzeker je onder de opstalverzekering. Met de opstalverzekering kun je jouw huis beschermen tegen dreigende gevaren, zoals storm, hagel, waterschade, brand en diefstal (inbraak). Alles wat aan de woning vastzit, is verzekerd onder de opstalverzekering. De verzekering voor de opstal en inboedel samen, wordt ook wel woonverzekering genoemd. 

inboedel en opstalverzekering

Woonverzekering vergelijken - de inboedel- en opstalverzekering combineren

Je kunt verschillende verzekeringen combineren tot één woonverzekering. Denk bijvoorbeeld aan de inboedelverzekering plus opstalverzekering plus  aansprakelijkheidsverzekering en ook nog de glasverzekering. Door te combineren krijg je een duidelijk overzicht waar wat verzekerd is. Als na een inbraak je huis beschadigd is en spullen gestolen, kun je de claim indienen bij één verzekeraar, waar zowel de inboedel- en de opstalverzekering loopt.

Door het vergelijken van woonverzekeringen kom je erachter welke verzekeraar het beste aanbod heeft voor jou. De goedkoopste woonverzekering kan voor jou ook de beste dekking bieden. Verzekeraars kunnen je een korting geven als je meer verzekeringen afsluit bij dezelfde maatschappij.

De beste en de goedkoopste woonverzekering

Heb je al een opstal- en inboedelverzekering? Dan raden we je aan om je huidige verzekeringen regelmatig te vergelijken met andere aanbieders. Je kunt jouw huis en bezittingen mogelijk ruimer verzekeren tegen een lagere premie bij een andere woonverzekeraar. 

De verzekering met de beste voorwaarden hoeft niet altijd de duurste verzekering te zijn. De beste woonverzekering kan zomaar de goedkoopste verzekering zijn. Hier kom je alleen maar achter door goed te vergelijken. 

Kiezen voor een ruimere dekking bij schades

Verzekeraars bieden ongeveer dezelfde dekking voor je koophuis of de inboedel in je huis. De zogenaamde ‘Extra Uitgebreide Verzekering’ kun je zien als een basisdekking. Door het kiezen voor de ruimere allrisk dekking, krijg je ook een vergoeding van de verzekeraar als je de schade per ongeluk zelf hebt veroorzaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schade door het laten vallen van een tv. Meerdere soorten schades zijn hierdoor verzekerd, die onder de standaard woonverzekeringen niet verzekerd zijn. 

Wil je een woonverzekering afsluiten en zeker weten dat je spullen goed verzekerd zijn? Onze adviseurs zitten voor je klaar op telefoonnummer: 050-2111456.


Geactualiseerd: maandag 20 juni 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 439
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie