Wat heb je nodig voor het vergelijken van autoverzekeringen?
Voor het vergelijken van autoverzekeringen hoef je geen verstand te hebben van het verzekeren. Aan de hand van het kenteken en een aantal vragen die je uit je hoofd kunt beantwoorden, kun je al vergelijken. In een paar stappen kun je bepalen welke autoverzekering voor jou de beste keuze is.
De informatie die je nodig hebt voor het vergelijken is minimaal. Gegevens als het gewicht en de cataloguswaarde hoef je niet paraat te hebben. Met het kenteken kun je veel informatie over de auto boven water krijgen.
Het kenteken van de auto
Na het invoeren van het kenteken, verrijken wij de vergelijking met de kenmerken van je auto. Houd er wel rekening mee dat in de vergelijking wordt uitgegaan van de auto zonder later toegevoegde accessoires. Bijvoorbeeld een trekhaak die later geïnstalleerd is, wordt standaard niet in de vergelijking meegenomen. Je kunt er bijvoorbeeld wel voor kiezen om aanvullend nog een bedrag te verzekeren aan accessoires in onze filters. Voor nadere informatie over onze filters, verwijzen wij jou naar het artikel in onze kennisbank.
Wie wordt de regelmatige bestuurder van de auto?
Voor de premiebepaling wordt er ook gekeken naar de aanvrager van de verzekering. Bijvoorbeeld de postcode en de leeftijd zijn premiebepalend. Deze factoren zeggen namelijk iets over het risico dat de verzekeraar loopt. Het komt voor dat de regelmatige bestuurder een ander is dan de eigenaar van de auto. In dat geval laat je diegene die meestal in de auto rijdt aantekenen als regelmatige bestuurder. Dit kan tot gevolg hebben dat er een hogere premie in rekening wordt gebracht.
Hoeveel kilometer ga je per jaar met de auto rijden?
Een ander premiebepalende factor is voor veel verzekeraars het aantal kilometers dat er met de auto wordt gereden. Iemand die 20.000 kilometer per jaar rijdt heeft statistisch gezien een grotere kans op schade in vergelijking met een automobilist die maar 10.000 kilometer per jaar rijdt. Als je teveel kilometers opgeeft betaal je mogelijk onterecht een te hoge premie. Structureel te weinig kilometers opgeven kan in een uiterste geval betiteld worden als fraude. Probeer de kilometrage per jaar zo goed mogelijk in te schatten.
Hoeveel schadevrije jaren heb je opgebouwd?
Opgebouwde schadevrije jaren kunnen de premie voor de autoverzekering flink drukken. Helaas kun je niet zelf berekenen hoeveel jaren je opgebouwd hebt. Het is namelijk geen kwestie van uitrekenen hoeveel jaren je al auto rijdt en de schades hiervan aftrekken. Het aantal opgebouwde jaren staan op de polis. Als dat niet het geval is, kun je ze opvragen bij de huidige verzekeraar.
Geactualiseerd: 16-08-2021
Ook interessant bij dit onderwerp:
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.