De brandverzekering biedt een ruime dekking
Je kunt niet zonder een brandverzekering voor je huis en voor je spullen in huis. Door rookontwikkeling en verbranding wordt de schadelast vaak zo hoog, dat je niet onder een brandverzekering uit komt. Hoe kun je je huis verzekeren tegen brand en waar moet je op letten?
Tegen brand verzekerd zijn is essentieel. De kans op een brand in jouw huis is klein, maar als het gebeurt, zijn de financiële gevolgen gelijk erg groot. Een met vlammen gepaard gaand vuur kan jouw huis binnen een paar minuten volledig verwoesten. Je huis verplicht verzekeren is een manier van de bank waar de hypotheek loopt om de financiële gevolgen van brand zo klein mogelijk te maken.
Wat is een brandverzekering?
Brandverzekering is de oude (oorspronkelijke) term van de inboedelverzekering en de opstalverzekering. De omschrijving dekt de lading niet, want deze brandverzekeringen bieden een veel ruimere dekking. De verzekeringen bieden ook dekking tegen schade door bijvoorbeeld inbraak, storm en hagelschade. Vroeger was er een speciale brandverzekering alleen gericht op het risico brand. Enkel een verzekering tegen brandschade komt voor particulieren nauwelijks nog voor. Brand is een ruim begrip. Het gaat om door verbranding veroorzaakte schade. Het smelten van een vloerbedekking telt dus ook mee als brand.
Wat vergoedt een brandverzekering?
Bij schade door een verzekerde gebeurtenis, vergoedt de verzekeraar de ontstane schade. Verzekeraars vergoeden maximaal het verzekerde bedrag. Huizen worden verzekerd tegen de herbouwwaarde en inboedel tegen de nieuwwaarde van de verzekerde spullen. Je kunt een losse brandverzekering afsluiten voor inboedel en opstal. Kiezen voor een pakket met beide verzekeringen erin kan ook. Je hoeft geen aparte verzekering af te sluiten als je een ruimere dekking dan alleen tegen brand wenst. Er zijn zelfs al woonverzekeringen waarin ook schade door eigen schuld gedekt is, namelijk met de allrisk woonverzekering.
Wat moet je doen bij brand?
Bij een grote brand is het zaak om eerst het alarmnummer (112) te bellen. De eerste prioriteit is jezelf, het gezin en de huisdieren redden. Daarna bel je het alarmnummer. De volgende stap is het bellen met de verzekeraar en de schade melden. Het telefoonnummer staat op de polis van de verzekeraar. Als er brand ontstaat in een elektrische installatie, kun je erger voorkomen door gelijk de stekker eruit te trekken in verband met kortsluiting. Bij kleine brandjes probeer je nog zelf te blussen, maar stel de veiligheid van jezelf en je gezin bovenaan. Een uitslaande brand krijg je waarschijnlijk niet meer onder controle. Het is niet verstandig om zelf gevaar te lopen.
Altijd op de hoogte blijven?
Waarvan is de premie van de brandverzekering (voor je huis) afhankelijk?
De premies voor de inboedel- en opstalverzekering zijn afhankelijk van het door de verzekeraar ingeschatte risico. Er is een grotere kans op kostbare schades als je een huis hebt met een nieuwbouwwaarde van € 600.000 dan met een huis met een nieuwbouwwaarde van € 300.000. Ook de bouwaard van het huis speelt een rol. Met een houten huis heb je een grotere kans dat een brand zich op eigen kracht gaat verspreiden. De premie van een woonverzekering voor een houten huis of huis met rieten dak is daarom ook hoger.
Wat dekt een brandverzekering nog meer?
De meeste brandverzekeringen zijn zogenaamde extra uitgebreide inboedelverzekeringen en opstalverzekeringen. Naast brandschade krijg je ook een vergoeding bij schade door:
- Diefstal en inbraak
- Storm
- Schade door regenval en hagel
- Blikseminslag en inductie
- Aanrijding door bijvoorbeeld een motorrijtuig
- Omvallen van bomen op het huis
- Vandalisme
Er zijn meer soorten schades dan de bovenstaande gedekt. Wil je ook schade die door je eigen schuld zijn veroorzaakt gedekt hebben? Kies dan voor een Allrisk woonverzekering.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.