Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!

Woonverzekering vergelijken & afsluiten

Een nieuwe woonverzekering kiezen? Vergelijk snel en eenvoudig alle woonverzekeringen.

Wat wil je verzekeren?
Combineer voor korting!
Wat verzeker je met een inboedelverzekering?
Om de spullen die zich 'los' in je huis bevinden te verzekeren kies je voor een inboedelverzekering.
Wat verzeker je met een opstalverzekering?
Met een opstalverzekering verzeker je je huis. Bij een huurwoning regelt de eigenaar de opstalverzekering.
Wat verzeker je met een aansprakelijkheidsverzekering?

Als je schade veroorzaakt aan spullen van anderen dan vergoedt een aansprakelijkheidsverzekering de kosten.

Een aansprakelijkheidsverzekering is soms goedkoper in combinatie met een inboedel- of opstalverzekering.

Op basis van je adres kunnen we een aantal kenmerken van je woning bepalen, zoals bouwjaar en oppervlakte.

Ook wordt er op basis van je woonwijk een inschatting gemaakt welke risico's je loopt en welke waarden je bezittingen hebben. Dit kan invloed hebben op de premie.
Op basis van je leeftijd maakt de verzekeraar een inschatting van de risico's en waarde van je bezittingen. Dit kan invloed hebben op de premie.

Gezinssamenstelling

Gezinssamenstelling

 

Top 5 inboedelverzekeringen

Zonder eigen risico
 1. 1
  Inboedelverzekering (EUG)

  € 4,40 p/m

 2. 2
  Inboedelverzekering (EUG)

  € 4,51 p/m

 3. 3
  Inboedelverzekering (EUG)

  € 6,05 p/m

 4. 4
  Inboedelverzekering (EUG)

  € 6,27 p/m

 5. 5
  Inboedelverzekering (EUG)

  € 6,64 p/m

   Verder

Top 5 opstalverzekeringen

Zonder eigen risico
 1. 1
  Opstalverzekering (EUG)

  € 13,99 p/m

 2. 2
  Opstalverzekering Basis

  € 15,77 p/m

   Verder
 3. 3
  Opstalverzekering Basis

  € 17,84 p/m

 4. 4
  Opstalverzekering (EUG)

  € 20,97 p/m

 5. 5
  Woonhuisverzekering Super Uitgebreid

  € 22,41 p/m

"Fijne vergelijker makkelijk in gebruik."
11 juli 2024
 • 100% Onafhankelijk

  Verzekeraars betalen ons niet om opgenomen te worden in de vergelijking. Ze bepalen dus ook niet de ranking en daarom staat de voor jou goedkoopste verzekering altijd bovenaan.
 • Volledig vergelijken

  Poliswijzer.nl brengt de verzekeringen zorgvuldig voor je in kaart. Je kunt filteren, sorteren en direct kiezen voor de juiste polis. We worden niet voor niets beoordeeld met een super hoge waardering.
 • Doe de crashtest!

  Met onze crashtest leggen wij woonverzekeringen op de pijnbank. Wat zijn bijvoorbeeld jouw spullen nog waard na een schade oftewel wat krijg je vergoed? Onze crashtest geeft het antwoord.

Welke verzekeringen vallen onder de woonverzekeringen?

De meest voor de hand liggende woonverzekeringen zijn de inboedelverzekering en de opstalverzekering (woonhuisverzekering). Ook de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren valt onder de noemer woonverzekeringen. Er zijn verschillende woonverzekeringen van tientallen verzekeraars waaruit je kunt kiezen. Daarnaast zijn er nog aanvullende verzekeringen zoals de glasverzekering, kostbaarhedenverzekering en buitenhuisdekking. Woonverzekeringen vergelijken is daarom een uitkomst. Je vindt eenvoudig de beste woonverzekering.


Waar ben je voor verzekerd met de woonverzekering?

Alles wat vast zit aan je woonhuis valt onder de opstalverzekering. Schade aan spullen in je huis die niet vastzitten, zoals meubels en mobiele elektronica, zijn verzekerd in de inboedelverzekering. Schades door onder andere de volgende oorzaken zijn verzekerd in de woonverzekeringen:

 • Brand en het blussen 
 • Rook en roetschade
 • Inbraak, diefstal en vandalisme
 • Blikseminslag
 • Storm, hagel, regen en sneeuw
 • Lekkage, kapotte leiding of afvoer

Met de allrisk woonverzekering ben je het ruimst verzekerd. In de allrisk inboedelverzekering heb je bijvoorbeeld naast bovenstaande dekkingen ook recht op vergoeding van de schade als je per ongeluk zelf een pot verf omver loopt of een glas wijn laat vallen waardoor je de vloerbedekking moet vervangen. Je verzekert je bezittingen het best met de all-risk dekking. De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schades aan anderen waar jij aansprakelijk voor bent.


Is de woonverzekering verplicht?

Je koopwoning verzekeren met een opstalverzekering is verplicht als je een hypotheek afsluit voor het kopen van het huis. Dit is vastgelegd in de akte die je bij de notaris moet ondertekenen bij de aankoop. Als huiseigenaar heb je ook echt een opstalverzekering nodig. Door bijvoorbeeld een brand kan er schade aan je woning ontstaan van enkele tonnen.

Als je geen woonverzekering afsluit betaal je zelf bij schade door bijvoorbeeld een brand. De inboedelverzekering is niet wettelijk verplicht, maar wel aan te raden. De inboedelverzekering dekt schade aan je spullen in jouw huis door bijvoorbeeld brand en inbraak.

Een aansprakelijkheidsverzekering hoef je ook niet verplicht af te sluiten, maar deze is wel onmisbaar. Een eventuele schade die jij per ongeluk veroorzaakt aan een ander of aan de spullen van iemand anders kan je flink veel geld kosten. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je hiertegen verzekerd.


Hoe vind je een goedkope woonverzekering?

Een goede woonverzekering afsluiten doe je na een vergelijking van de diverse woonverzekeraars. De verschillen in wat een woonverzekering vergoedt zijn groot. De goedkoopste woonverzekering kan zelfs een betere dekking bieden dan een dure woonverzekering. 

De all risk inboedelverzekering is de inboedelverzekering met de ruimste dekking. Ook bij schade die je per ongeluk veroorzaakt, krijg je een uitkering van de woonverzekeraar. Deze verzekeringen zijn gemiddeld duurder, maar voor een paar euro meer kun je jouw spullen ruim verzekeren. Waarschijnlijk is de goedkoopste all risk inboedelverzekering goedkoper dan de duurste verzekering met de beperkte dekking.


Woonverzekeringen vergelijken

Je huis verzeker je het liefst ruim en tegen een lage premie. Op Poliswijzer.nl kun je tientallen woonverzekeraars vergelijken. Het gaat bijvoorbeeld om verzekeraars als Centraal Beheer, Aegon, Rhion, Inshared en Nationale Nederlanden. Door te vergelijken kun je onderverzekering voorkomen. Er is sprake van onderverzekering als de waarde van jouw huis of inboedel hoger is dan het bedrag waarvoor het verzekerd is. 

Door het afsluiten van bijvoorbeeld een nieuwe opstalverzekering, wordt de nieuwe polis namelijk gebaseerd op de huidige waarde (werkelijke waarde) van je woning. Zo is je woning goed verzekerd, zonder dat je mogelijk te veel moet betalen. 

Je inboedel, opstal en de aansprakelijkheid wil je natuurlijk goed verzekerd hebben. Je wilt vooral niet te veel betalen, maar onderverzekerd zijn heeft bij schade grote gevolgen. Bij schade krijg je in dat geval maar een deel van het werkelijk schadebedrag uitgekeerd. Wil je de beste deal afgestemd op jouw persoonlijke situatie? Als vergelijker kunnen wij hierbij helpen. Onze vergelijker helpt om de dekking te kiezen die perfect aansluit op jouw behoefte en jouw huis en bezittingen.


Bespaartips voor de woonverzekering

 • De woonverzekering bestaat uit meerdere verzekeringen. Door het combineren van de inboedelverzekering, de opstalverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering kun je recht hebben op een lagere premie.
 • Voor dure spullen kun je een kostbaarhedenverzekering afsluiten, maar vaak is dat niet nodig. Voor een laptop van € 2500 heb je bijvoorbeeld geen kostbaarhedenverzekering nodig. Voor een sieraad met een waarde van € 25.000 wel. Met aanvullende dekkingen kun je jouw bezittingen ruimer verzekeren.
 • De ene verzekeraar keert bij schade aan je spullen meer uit dan de andere. Hier bieden wij inzicht in via onze tool bovenin de vergelijker. 
 • Heb je al jaren niet naar je woonverzekeringen gekeken? Ga vergelijken en een nieuwe woonverzekering afsluiten. Je verzekeringen zijn dan weer afgestemd op de huidige herbouwwaarde van je huis en de werkelijke waarde van je inboedel.
 • Overweeg je zonnepanelen? Ze zijn standaard meeverzekerd in de opstalverzekering. Lees op onze website meer tips gericht op zonnepanelen.
 • Sluit alleen een aanvullende dekking af als het echt nodig is.

Meer informatie over woonverzekeringen is te vinden in onze Kennisbank.

Navigatie