Verzekering vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Eigen zorgverzekering met 18 jaar, moet dat echt?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Met 18 jaar ben je volwassen. Daar hoort ook een eigen zorgverzekering bij. Daar word je niet blij van, want het kost je flink veel geld. Eerst ben je gratis meeverzekerd en na je 18e verjaardag moet je ineens zo'n € 1500 per jaar voor de zorgverzekering betalen. Kan dat echt niet anders? Laten we jou gelijk uit de droom helpen. Je bent verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Deze zorgverzekering moet ingaan per de 1e van de maand volgend op jouw verjaardag. Je kunt blijven zitten waar je nu zit, maar overstappen naar een andere verzekeraar kan verstandig zijn. Je bent verplicht om de zogenaamde basisverzekering af te sluiten. Voor een uitgebreidere dekking kun je ook nog kiezen voor een aanvullende verzekering.

Kan ik beter blijven zitten bij dezelfde verzekeraar als mijn ouders?

Eén van de opties is blijven zitten waar je zit. Het zal wel erg toevallig zijn dat deze verzekeraar ook net de zorgverzekering biedt die het beste bij jou past. Verstandiger is om je eigen keuze te maken en de verzekering te selecteren die het beste bij jouw wensen aansluit. Al voor je 18e verjaardag kun je op zoek gaan naar de beste verzekering. Je kunt rondbellen naar verschillende zorgverzekeraars voor een offerte. Binnen een paar dagen zit jouw brievenbus en mailbox vol met voorstellen van zorgverzekeraars... Het kan anders en handiger.

Heb ik recht op zorgtoeslag?

De premie voor de zorgverzekering vanaf 18 jaar is voor veel jongeren onbetaalbaar. Daar is over nagedacht, want je hebt recht op zorgtoeslag. Uitgaande van het jaar 2019 heb je recht op € 99 per maand aan zorgtoeslag. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je vermogen en je inkomen, maar de meeste jongeren zullen gewoon recht hebben op de maximale toeslag. Pas bij een jaarinkomen van € 20.500 per jaar daalt de zorgtoeslag. Zolang je vermogen onder de € 114.776 blijft, word je ook niet gekort op de zorgtoeslag.

Welke zorgverzekering past het beste bij mij?

De beste zorgverzekering sluit zo goed mogelijk aan op jouw zorgbehoefte en is goedkoop. Wij kunnen het ingewikkeld maken, maar het kan eenvoudig. Geef aan welke zorg je behoefte aan hebt en wij zoeken de zorgverzekering erbij die het beste aansluit. Dit kun je doen op Poliswijzer.nl. In het linker menu geef je jouw wensen aan en rechts ernaast komen de verzekeraars die daar het beste op aansluiten. Vind je bijvoorbeeld orthodontie belangrijk? Vink het aan bij 'aanvullende verzekering' en de resultaten worden gelijk bijgesteld aan de hand van jouw voorkeur. Wil je meer informatie over de verzekeringen? Klik op de uitklaplijst 'uitgebreide informatie' onder het pakket van de verzekeraar en je ziet gelijk waar je recht op hebt in de verzekering. Een zorgverzekering vergelijk je kieskeurig. Je wilt niet teveel betalen en toch wil je goed verzekerd zijn. Het is de truc om de verschuldigde premie zo laag mogelijk te houden. Het mooiste zou zijn dat je met de zorgtoeslag de premie voor de zorgverzekering kunt betalen, maar dat gaat je waarschijnlijk niet lukken.

Eigen zorgverzekering met 18 jaar, moet dat echt?

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 8 november 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie