Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

ACM: Gezamenlijke inkoop ziekenhuismedicijn toegestaan

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

medicijnen.jpgZorgverzekeraars en ziekenhuizen gaan snel meer samenwerken op het gebied van zorginkoop. Tot nu toe werd de samenwerking juist geremd uit angst voor een standje van de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). Waarom is een nauwere samenwerking zo nodig?

Meer samenwerking

In een leidraad (pdf) geeft ACM aan dat ziekenhuizen en verzekeraars heel ver mogen gaan in de samenwerking bij inkoop van geneesmiddelen, als het maar openlijk gebeurt, elkaar niet uitsluiten en de inkoop slechts een beperkt deel van de omzet betreft.

De kosten voor medicijnen in ziekenhuizen worden steeds hoger. Vooral nieuwe gepatenteerde geneesmiddelen tegen ziekten als kanker en reuma zijn heel erg duur. Per patiënt kosten zulke medicijnen wel 10 duizend euro per jaar. In totaal werd in 2013 al 1,5 euro miljard betaald voor zulke dure middelen. Dit jaar lijkt dit zelfs op te lopen tot 2 miljard.

Door samen te werken met verzekeraars bij het inkopen van deze dure medicijnen verwachten ziekenhuizen deze kosten te kunnen drukken. ACM gaat er ook vanuit dat er lagere prijzen voor geneesmiddelen en betere voorwaarden kunnen worden bedongen. Iets wat uiteindelijk de consument ten goede komt. Dat is precies waar het volgens de toezichthouder om gaat. Werk gerust samen als de patiënt maar profiteert, vindt voorzitter Chris Fonteijn. 

Vuistregels voor gezamenlijke inkoop

Wel geeft ACM een aantal vuistregels voor de gezamenlijke inkoop: 

  • De kosten van de gezamenlijk ingekochte geneesmiddelen zijn niet meer dan een beperkt deel van de totale kosten van het ziekenhuis of zorgverzekeraar.
  • Een inkoopcombinatie moet toegankelijk zijn voor andere inkopers.
  • Het moet eenvoudig zijn om weer uit een inkoopcombinatie te stappen.

Ook buiten deze vuistregels is samenwerking tussen inkopers mogelijk.  Om te beoordelen of de samenwerking past binnen de algemene concurrentieregels, kan een eigen uitgebreide analyse van de inkoopsamenwerking nodig zijn, stelt de toezichthouder.

Betaalbaar zorgstelsel

ACM verwacht dat inkopende partijen met deze initiatieven hun positie op de geneesmiddelenmarkt kunnen versterken en zo bijdragen aan een betaalbaar en houdbaar zorgstelsel.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Tony Duchenne
Tony Duchenne Product Owner verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie