Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Andere zorgverzekering levert 67 euro op

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

NZa-logo.jpgOverstappen van zorgverzekering levert je een gemiddelde besparing op van 67 euro per jaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse Marktscan van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).  Maar er is meer! De duurste zorgverzekering kost maar liefst € 360 meer dan de goedkoopste en collectieve zorgverzekeringen worden steeds verder versoberd. De meeste mensen vinden dit blijkbaar niet zo erg. Ruim 67% van de verzekerden blijft via een collectief verzekerd.

1,17 miljoen mensen wisselden dit jaar van verzekeraar, oftewel 6,8 procent van de verzekerde bevolking. Zij bespaarden In totaal € 61,5 miljoen door over te stappen. Dat is een groot bedrag, overstappen van zorgverzekering kan dus een flinke besparing  opleveren. Toch is twee derde van de Nederlanders nog nooit gewisseld van verzekeraar. Deze groep blijkt voornamelijk collectief te zijn verzekerd en laat een heleboel geld liggen. 

Marktscan-NZa-2017.jpg

Twee derde is collectief verzekerd

In 2017 is 67,3% van de Nederlanders verzekerd via een collectief. Dit kan zijn via de werkgever, maar bijvoorbeeld ook de sportclub of een vakbond. Dit aantal blijft redelijk stabiel, maar dat geldt zeker niet voor de korting. In 2015 kregen verzekerden via het collectief nog een gemiddelde korting van 4,4%. In 2016 is het gezakt naar 3,5% en in 2017 nog maar 3,2%. Wat er over 2018 gaat gebeuren is nog niet duidelijk, maar een verdere verlaging lijkt logisch. Waarom zouden ze ook niet verder verlagen? Als de verzekerden de lagere kortingen slikken is het een mooie manier van verzekeraars om meer euro’s binnen te harken.

De duurste zorgverzekering is € 360 duurder dan de goedkoopste

Volgens NZa vraagt de duurste verzekeraar € 30 per maand meer dan de goedkoopste. Dit wordt niet veroorzaakt door een verschil in dekking. Er zijn gewoon dure verzekeraars en goedkope verzekeraars. Kiezen voor de duurdere verzekeraar wil nog niet zeggen dat je ook beter uit bent. Zolang verzekerden voor de duurdere verzekeraars blijven kiezen, zullen de premieverschillen blijven bestaan.

Verzekeraars hebben minder aan reclame uitgegeven

reclame-uitgaven zorgverzekeraars.jpg

Op televisie en op het internet merk je al dat de overstapperiode voor de zorgverzekering weer op het punt van beginnen staat. De verzekeraars schreeuwen weer om onze aandacht. Toch geven verzekeraars steeds minder uit aan reclame. Eind 2016 hebben de gezamenlijke verzekeraars 4,5% minder uitgegeven in vergelijking met eind 2015. Ten opzichte van het jaar 2014 zijn de reclame-uitgaven zelfs gezakt met ruim 15%. In 2016 hebben de verzekeraars gezamenlijk bijna € 34 miljoen uitgegeven. Ze kunnen het geld beter gebruiken voor het verbeteren van de zorg en het drukken van de premies. Veel goedkope verzekeraars hebben geen reclame nodig. Zij hebben de reclamebudgetten in de premie verwerkt. Deze zorgverzekeringen promoten zichzelf.

Premies worden steeds later bekend gemaakt

In 2017 waren er 58 verschillende basisverzekeringen. Van bijna de helft van deze verzekeringen is de premie pas bekend gemaakt op de uiterste datum eind 2016. Als verzekeraars ook dit jaar tot de uiterste datum wachten, zijn op 12 november alle premies voor de zorgverzekering 2018 pas bekend.

Poliswekker

Je hoeft deze datum niet in de agenda te schrijven. Je kunt je aanmelden voor onze Poliswekker. Wij zorgen er vervolgens voor dat je op de hoogte blijft en op tijd kunt vergelijken en overstappen.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 21 november 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie