Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Betere voorlichting over orthodontiekosten

door Jeanet Woldring

Update - De vergoeding voor orthodontie verschilt sterk per zorgverzekering. Vergelijk dus goed om te voorkomen dat je een beugel zelf moet betalen.

Na een aantal jaren van opgelegde prijsverlagingen is de omzet van orthodontisten niet lager geworden en in sommige gevallen zelfs gestegen. De orthodontisten zeggen dat ze meer mensen behandelen en dat patiënten voor duurdere beugels kiezen. Reden voor de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om hier vraagtekens bij te zetten en samen met de Consumentenbond een meldactie te starten. Wat is het doel van deze actie?

NZa onderzoek

In 2010 besloot de NZa tot verlaging van de orthodontietarieven na een kostenonderzoek bij orthodontiepraktijken. Het doel was de behandelingen betaalbaar te houden voor consumenten. De NZa had vastgesteld dat de tarieven voor gebitsbehandelingen bij de orthodontist te hoog waren. In 2011 gingen de prijzen daarom met 16% omlaag, daarna volgde nog eenzelfde daling in 2013. Dit tot ongenoegen van de orthodontisten die zich zorgen maakten dat sommige praktijken daardoor zouden moeten sluiten.

Mooiere beugels

Nu blijkt deze angst te voorbarig te zijn geweest, omdat ondanks de prijsverlagingen de omzet van de orthodontisten min of meer gelijk is gebleven. De NZa heeft daarop de beroepsorganisaties gevraagd hoe het kan dat de omzet stijgt als de tarieven fors omlaag zijn gegaan. De tandartsberoepsverenigingen geven hiervoor als reden aan dat de kwaliteit van beugels is verbeterd en dat consumenten zelf kiezen voor mooiere beugels.

Uit eigen zak

Orthodontiebehandelingen zijn deels verzekerd in de uitgebreide aanvullende- of tandverzekeringen maar consumenten dragen vaak een deel van de kosten bij uit eigen zak. De beugelkeuze bepaalt welke kosten van de behandeling de verzekering dekt en wat consumenten uiteindelijk zelf moeten bijbetalen. Als meer consumenten een mooie, maar dure beugel kiezen zal dit uiteindelijk leiden tot een hogere premie voor een verzekering die deze kosten dekt.

Meldactie

Om uit te zoeken of het klopt dat meer mensen kiezen voor duurdere beugels begint NZa samen met de Consumentenbond vanaf vandaag een meldactie. Op een speciale webpagina orthokosten wordt consumenten gevraagd hun ervaringen, offertes en rekeningen over beugels (bij hun kinderen) te delen.De meldactie duurt tot eind april. Op basis van de uitkomsten kijkt de NZa of er maatregelen nodig zijn.

Tip! De dekking voor orthodontie kan zowel in een aanvullend als in een tandheelkundig verzekeringspakket opgenomen zijn. Zorgverzekeraars kunnen een maximumbedrag per totale orthodontie behandeling vergoeden, of er wordt een percentage van alle kosten vergoed. Het verschil in vergoedingen tussen deze pakketten is fors en kan oplopen tot € 1000,- per behandeling. Het vergelijken van de verschillen tussen de verzekeringspakketten is daarom zeker interessant.

Deel dit artikel op:

Gepubliceerd: vrijdag 20 maart 2015

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur
Jeanet Woldring is als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en de eindredactie van de nieuws- en persberichten op Gaslicht.com. Jeanet is gespecialiseerd in alle energiediensten en energieproducten die op Gaslicht.com vergeleken worden, zowel voor de zakelijke als consumentenmarkt. Daarnaast is Jeanet al 20 jaar werkzaam in de energiebranche en heeft daardoor brede kennis opgedaan over de wereld van energie.
Volg Jeanet op: Linkedin
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 504
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie