Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Betere voorlichting over orthodontiekosten

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Update - De vergoeding voor orthodontie verschilt sterk per zorgverzekering. Vergelijk dus goed om te voorkomen dat je een beugel zelf moet betalen.

Na een aantal jaren van opgelegde prijsverlagingen is de omzet van orthodontisten niet lager geworden en in sommige gevallen zelfs gestegen. De orthodontisten zeggen dat ze meer mensen behandelen en dat patiënten voor duurdere beugels kiezen. Reden voor de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om hier vraagtekens bij te zetten en samen met de Consumentenbond een meldactie te starten. Wat is het doel van deze actie?

NZa onderzoek

In 2010 besloot de NZa tot verlaging van de orthodontietarieven na een kostenonderzoek bij orthodontiepraktijken. Het doel was de behandelingen betaalbaar te houden voor consumenten. De NZa had vastgesteld dat de tarieven voor gebitsbehandelingen bij de orthodontist te hoog waren. In 2011 gingen de prijzen daarom met 16% omlaag, daarna volgde nog eenzelfde daling in 2013. Dit tot ongenoegen van de orthodontisten die zich zorgen maakten dat sommige praktijken daardoor zouden moeten sluiten.

Mooiere beugels

Nu blijkt deze angst te voorbarig te zijn geweest, omdat ondanks de prijsverlagingen de omzet van de orthodontisten min of meer gelijk is gebleven. De NZa heeft daarop de beroepsorganisaties gevraagd hoe het kan dat de omzet stijgt als de tarieven fors omlaag zijn gegaan. De tandartsberoepsverenigingen geven hiervoor als reden aan dat de kwaliteit van beugels is verbeterd en dat consumenten zelf kiezen voor mooiere beugels.

Uit eigen zak

Orthodontiebehandelingen zijn deels verzekerd in de uitgebreide aanvullende- of tandverzekeringen maar consumenten dragen vaak een deel van de kosten bij uit eigen zak. De beugelkeuze bepaalt welke kosten van de behandeling de verzekering dekt en wat consumenten uiteindelijk zelf moeten bijbetalen. Als meer consumenten een mooie, maar dure beugel kiezen zal dit uiteindelijk leiden tot een hogere premie voor een verzekering die deze kosten dekt.

Meldactie

Om uit te zoeken of het klopt dat meer mensen kiezen voor duurdere beugels begint NZa samen met de Consumentenbond vanaf vandaag een meldactie. Op een speciale webpagina orthokosten wordt consumenten gevraagd hun ervaringen, offertes en rekeningen over beugels (bij hun kinderen) te delen.De meldactie duurt tot eind april. Op basis van de uitkomsten kijkt de NZa of er maatregelen nodig zijn.

Tip! De dekking voor orthodontie kan zowel in een aanvullend als in een tandheelkundig verzekeringspakket opgenomen zijn. Zorgverzekeraars kunnen een maximumbedrag per totale orthodontie behandeling vergoeden, of er wordt een percentage van alle kosten vergoed. Het verschil in vergoedingen tussen deze pakketten is fors en kan oplopen tot € 1000,- per behandeling. Het vergelijken van de verschillen tussen de verzekeringspakketten is daarom zeker interessant.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 27 november 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie