Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

De kosten van een goedgekeurde corona zelftest kun je niet declareren in de zorgverzekering

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Een coronatest van de GGD is betrouwbaarder dan een corona zelftest. Toch kun je een zelftest wel gebruiken om meer zekerheid te krijgen over het wel of niet besmet zijn. Zelftesten zijn echter niet bedoeld om te testen bij klachten of om te testen voor toegang tot een evenement. De kosten voor deze test kun je niet verhalen op de zorgverzekering. Voor het zelf testen voorafgaand aan een evenement kan het zijn dat de organisator de kosten draagt. De kosten van een corona zelftest bedragen ongeveer € 5 tot € 9 per test.

zelftest

Testen op corona is noodzakelijk zolang niet iedereen is gevaccineerd. Het nemen van het coronavaccin is namelijk niet verplicht en niet iedereen wil een prik. De hele bevolking zal dus nooit volledig ingeënt zijn. Met een zelftest kun je snel testen of je vermoedelijk positief bent. 

Wat houdt een corona zelftest in?

Het lijkt op het testen bij de GGD. Met een wattenstaafje ga je in je neus om neusslijm af te nemen. Na deze handeling steek je het staafje in een buisje met vloeistof en je laat het wattenstaafje er een kwartier in zitten. Vervolgens drup je de vloeistof op een testplaatje. In de bijsluiter lees je hoe je weet of je positief of negatief bent getest.

Zelftest vervangt het testen van de GGD niet

Zelftesten zijn bedoeld als extra middel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Door sneltesten te gebruiken kunnen besmettingen eerder opgespoord worden. Dat zorgt voor meer veiligheid als je met mensen in contact komt. "Bijvoorbeeld als u naar school gaat, of als u in een functie werkt waarin thuiswerken niet mogelijk is", zo staat te lezen op de site van de overheid.

Volgens de overheid zijn zelftesten niet bedoeld om te testen bij klachten of bij verhoogd risico. Ook zijn ze niet bedoeld als toegangstest. "Daarvoor ga je in de toekomst naar speciale testlocaties waar je een negatief testbewijs krijgt". Als blijkt dat je positief bent getest, moet je voor meer zekerheid een testafspraak inplannen bij de GGD. Een zelftest is namelijk minder betrouwbaar dan de test op de GGD testlocatie. Hierdoor is er kans dat je positieve uitslag vals alarm is.

Kies een goedgekeurde zelftest

ce-logo.PNGAan de buitenkant kun je niet zien wat de kwaliteit van een test is. Dit probleem los je niet op door het lezen van de bijsluiter, want daar zal de kwaliteit van de test ook niet uit blijken. Je kunt op de website van de Rijksoverheid bekijken welke zelftests goedgekeurd zijn. Als de zelftest goedgekeurd is, weet je dat het voldoet aan de eisen die deskundigen stellen. Een niet goed werkende test geeft namelijk extra gevaar voor jezelf en voor anderen. De goedgekeurde zelftests kun je herkennen aan een CE-logo. Lees de bijsluiter goed voordat je de corona zelftest gebruikt.

zelftest

Wat kost de corona zelftest?

Het laten testen bij de GGD is gratis. Het gaat ook niet ten laste van je eigen risico in de zorgverzekering. Als je een zelftest koopt, kun je de kosten niet declareren bij de zorgverzekeraar. De prijs ligt tussen de € 5 en € 9 per test. De verwachting is dat ze in de toekomst steeds goedkoper worden.

De corona zelftest heeft kinderziektes

de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van het ministerie van Volksgezondheid gaf eind april aan dat de corona zelftest nog niet de kwaliteit heeft die je mag verwachten. Ze hebben onderzoek ingesteld omdat er klachten binnen kwamen van gebruikers van de zelftest. De gebruiksaanwijzing is vaak niet duidelijk en de gezondheidswaarschuwingen ontbreken. De fabrikanten die de zelftest op de markt hebben gebracht hebben toestemming hiervoor gekregen, zonder dat de zelftests goed getoets zijn op kwaliteit. Ook zijn er illegale zelftests in omloop. Het blijft dus opletten.

Er is een gratis corona zelftest voor het hoger onderwijs

Sinds 26 april 2021 kunnen studenten en medewerkers in het hoger onderwijs gratis zelftests aanvragen. Dat kan op Zelftestonderwijs.nl . Studenten kunnen onder de huidige regels weer één dag in de week fysiek onderwijs volgen. De zelftest is overigens wel vrijwillig. Studenten die niet vooraf zijn getest worden dus niet geweigerd op een hogeschool of universiteit. Vanaf juni zijn deze zelftests waarschijnlijk ook beschikbaar voor het mbo. Vooral voor jonge mensen is het testen belangrijk, omdat ze minder vaak klachten hebben als ze besmet zijn.

Zelftest geen officieel bewijs dat je niet besmet bent

Voor het kunnen bijwonen van een evenement kan gevraagd worden naar een negatieve uitslag van een coronatest. Met een uitslag van een corona zelftest voldoe je waarschijnlijk niet aan de voorwaarden van de organisatie van het evenement. Koop dus geen zelftest met de verkeerde uitgangspunten.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 16 november 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie