Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

CZ beperkt premiestijging tot 4,4 procent

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

CZVoor verzekerden van de CZ groep stijgt de premie in 2016 minder dan verwacht. Waar VWS een stijging van 7,7 procent voorspelde, beperkt CZ deze tot 4,4 procent. Dat komt door beheersing van de zorgkosten en inzet van 500 miljoen euro uit de eigen reserves, zo laat de zorgverekeraar vandaag weten.

De premie voor de meest gekozen natura basisverzekering van CZ (de CZ Zorg-op-maatpolis) stijgt in 2016 met € 4,45 naar € 104,95. CZ is met zo’n 3,4 miljoen verzekerden één van de grootste Nederlandse zorgverzekeraars.

Oorzaken premiestijging

Als oorzaken voor de premiestijging noemt de verzekeraar:
• De zorgkosten stijgen minder hard dan voorgaande jaren maar zorgen nog steeds voor een stijging van de rekenpremie.
• Net als vorig jaar zorgt de compensatie van de te hoge inkomensafhankelijke bijdrage die werkgevers de afgelopen jaren teveel hebben betaald ook voor een deel van de stijging van de rekenpremie.
• De overheveling van delen van de voormalige Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) naar de Zorgverzekeringswet maakt dat onder andere ook verpleging en verzorging thuis uit de zorgpremie moeten worden betaald. De overheid neemt tot en met 2018 een deel van die extra kosten voor verzekerden voor haar rekening maar doet dat via een compensatie die per jaar wordt afgebouwd. Het deel dat via de zorgpremie moet worden opgebracht wordt dus ieder jaar groter.
• Ten slotte is de eenmalige teruggaaf van een overschot in het Zorgverzekeringsfonds in 2016 niet meer aanwezig.

Aanvullende verzekering gemiddeld 2,5% omhoog

De toenemende zorgkosten zien CZ ook in zorg die door aanvullende verzekeringen wordt gedekt. De verhoging blijft beperkt tot gemiddeld 2,5 procent.

Omlaag krijgen van zorgkosten

Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter CZ wijst erop dat het verschil tussen premie en daadwerkelijke kosten van de zorgverzekering steeds groter wordt. 'Het moment dat er geen overreserves meer zijn en mensen echt de kostprijs moeten betalen komt dichterbij. Dit geeft de noodzaak aan om scherp in te blijven kopen op kwaliteit en kosten. De enige manier om de premie echt betaalbaar te houden zit in het omlaag krijgen van die zorgkosten. Het betaalbaar houden van de zorg vraagt iets van ons allemaal. Kritisch kijken naar wat nodig is, zowel vanuit de zorgverlener als vanuit de patiënt.'

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 9 september 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie