Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Depressie behandelen met magneten

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

zorg - depressie.jpgZolang behandelingen nog in de experimentele fase zitten, zijn verzekeraars huiverig om ze te vergoeden. De behandeling onder de naam TMS is deze fase voorbij. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft zorgverzekeraars opgeroepen om deze magneettherapie tegen depressies te vergoeden. Twee verzekeraars zijn al om en één volgt op korte termijn. 

Een depressie verdwijnt op den duur vaak vanzelf, maar helaas niet altijd. Behandelen is niet altijd nodig, maar als het wel nodig is, wordt er gezocht naar de meest effectieve behandeling. In eerste instantie selecteert de huisarts. Ernstige gevallen komen in de medische molen terecht. Minder ernstige gevallen proberen ze nog af te houden. Tijd kan namelijk ook al helend werken. Zorgverleners hebben nu een nieuw wapen om ernstige depressies te verdrijven. Met magneten behandelen lijkt op alternatieve geneeswijze, maar toch wordt het anders gezien door verzekeraars.

Niet alleen maar praten en pillen slikken

Psychologische klachten zijn lastiger te behandelen dan klachten waarover je met een röntgenfoto duidelijkheid krijgt. Een zware knieblessure bekijken specialisten op een röntgenfoto en ze zien wat het probleem is. Bij een depressie ligt het complexer.  Hier moet gezocht worden naar de oorzaak en de beste manier om de klachten weer weg te nemen. Bij sommige patiënten zullen gesprekken op termijn al het gewenste effect hebben. Anderen kunnen niet zonder medicijnen. De nieuwe behandeling TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie) is niet DE pleister op alle wonden, maar de kans op genezing stijgt in ieder geval wel.  

Wat houdt Transcraniële Magnetische Stimulatie in?

Het is een elektrische stimulatie van de hersenen. In de zoektocht naar de beste behandeling van depressies is TMS in bepaalde gevallen een nuttige toevoeging. Het gaat niet het praten en het slikken van pillen vervangen, maar het is een toevoeging. TMS wordt pas ingezet als de reguliere behandelingen niet het gewenste effect hebben. In de praktijk zal het erop neerkomen dat het pas wordt ingezet bij patiënten die uitbehandeld zijn. De effectiviteit van TMS wordt al sinds 1992 onderzocht. Naar schatting zal het voor 3 op de 10 patiënten effect hebben. Door de behandeling te combineren met gesprekstherapieën stijgt de kans op genezing.

Hoe kunnen magneten effect hebben?

Hoe magneten effect hebben op onze geestelijke gesteldheid is niet bekend. Hersencellen worden door de impulsen aangezet tot meer activiteit. Diepgaande theorieën bestaan er niet over, maar hetzelfde kun je ook zeggen over de werking van pillen. Het werkt aantoonbaar voor sommige mensen, maar hoe het werkt in het brein zijn nog veel over onduidelijkheden over.

zorg - hersenen.jpg

Welke verzekeraars vergoeden het?

Transcraniële Magnetische Stimulatie is opkomend. Er zijn landelijk nog maar weinig psychologenpraktijken die de therapie aanbieden, maar dat zal uitbreiden de komende maanden of jaren. De kosten van de behandelingen waren voor de patiënten zelf, maar daar gaat dus verandering in komen. Twee verzekeraars hebben de vergoeding van TMS al opgenomen in de polisvoorwaarden, namelijk VGZ en Zilveren Kruis. Op korte termijn zal de Friesland Zorgverzekeraar volgen. Het zal een kwestie van tijd zijn tot andere zorgverzekeraars het ook vergoeden. Zorgverzekeraars Nederland, belangenbehartiger van zorgverzekeraars, heeft namelijk geadviseerd om TMS te vergoeden.

Uitbehandelde mensen met een depressie kunnen baat hebben de nieuwe behandeling. Het zal niet voor alle patiënten de oplossing zijn, maar er is weer hoop.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 1 september 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie