Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgverzekeraars verlagen premie, toch ben je duurder uit

door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten

Drie van de vier grote verzekeraars verlagen de premies voor één of meer van hun basisverzekeringen. Toch zullen veel mensen komend jaar meer gaan betalen. Hoe komt dat? En nog belangrijker: wat kun je er aan doen?

Collectiviteitskorting daalt van 10% naar 5%.

Bij dalende premies zullen individueel verzekerden minder gaan betalen dan in 2019, terwijl collectief verzekerden ook in dit geval hun premie waarschijnlijk zien stijgen. Dat komt doordat de maximale collectiviteitskorting op de basisverzekering in 2020 daalt van 10% naar 5%. Voor de aanvullende verzekering geldt geen maximale collectiviteitskorting. Ongeveer twee derde van de Nederlanders is in 2019 collectief verzekerd. 

Wat betekent dat voor collectief verzekerden?

Een voorbeeld:

De premie voor de Zilveren Kruis Zeker polis (natura) bedroeg in 2019 € 126,95 per maand. In 2020 daalt deze naar € 125,45.

Individueel verzekerden met deze polis zijn in 2020 dus maandelijks € 1,50 goedkoper uit dan in 2019.
Collectief verzekerden betaalden in 2019 voor deze polis € 114,26 bij een collectieve korting van 10%, terwijl ze in 2020 voor deze polis maximaal 5% korting kunnen krijgen en dus € 119,18 gaan betalen.
Zij zijn voor deze polis dus maandelijks € 4,92 duurder uit dan in 2019.

Zorgverzekeringen vergelijken

"Maar met een lagere korting van 5% ben ik alsnog goedkoper uit dan wanneer ik me individueel verzeker", zul je misschien denken. Toch is dat nog maar de vraag. Met een scherp geprijsde polis die ook bij je past, kun je goedkoper uit zijn dan met je huidige collectieve basisverzekering. Het is daarom altijd verstandig om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 1 september 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie