Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Een collectieve zorgverzekering? Hoeveel betaal jij teveel?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 5 minuten

collectieve zorgverzekering

Heb je al jaren een collectieve zorgverzekering? Dan denk je goedkoper uit te zijn, maar is dat wel zo? De collectieve zorgverzekering is eigenlijk een kat in de zak. Je krijgt namelijk korting op een duurdere zorgverzekering. Poliswijzer.nl heeft doorgerekend hoeveel je hebt laten liggen de afgelopen jaren. We vergeleken collectieve zorgverzekeringen met gelijksoortige individuele zorgverzekeringen. Lees de verrassende onderzoeksresultaten!

Oneerlijke kortingen in collectieve zorgverzekering

Onlangs heeft Minister Bruins maatregelen aangekondigd  tegen de oneerlijke kortingen in de collectieve zorgverzekering. De minister wil ook af van de zogenaamde kloonpolissen. Dit zijn zorgverzekeringen die identiek zijn, maar waarvoor verzekeraars verschillende premies rekenen. Met andere woorden: maak de zorgverzekering weer overzichtelijk.

Verzekeraars moeten duidelijk maken over welke polis ze korting geven in de collectieve zorgverzekering. Je moet kunnen zien hoe groot het financieel voordeel van het collectief verzekeren écht is. Vanaf 2020 mogen verzekeraars nog maar maximaal 5% korting op de basisverzekering geven in plaats van 10%. Van de verlaging lijkt vooral de consument het slachtoffer, maar dat ligt anders. Tijd voor actie! Weg met de collectieve zorgverzekering. 

Dure collectieve zorgverzekering met korting of goedkope verzekering?

Nederlanders zijn gek op korting, maar het moet wel eerlijk gebeuren. In ons onderzoek hebben wij van drie grote verzekeraars een collectief contract met 10% korting vergeleken met de goedkoopste zorgverzekering. De verzekeringen moeten wel echt hetzelfde zijn, dus hebben wij de collectieve zorgverzekeringen vergeleken met individuele zorgverzekeringen waarbij je een volledige keuzevrijheid in ziekenhuizen hebt. De uitkomsten zijn verrassend. Zonder korting ben je namelijk altijd goedkoper uit!

Collectieve zorgverzekering te duur

In ons onderzoek hebben we de bedragen op hele euro's afgerond.

Zilveren Kruis
De verzekeraar biedt korting op de Basis Zeker. De basispremie bedraagt € 119. Met 10% korting in de collectieve zorgverzekering kom je uit op € 108. De goedkoopste verzekeraar met een identieke polis brengt € 101 per maand in rekening. De jaarlijkse besparing door het overstappen bedraagt € 84 per jaar.

Gerekend over 3 jaren heb je met de collectieve zorgverzekering teveel betaalt: € 265*

Collectieve zorgverzekering met 10% korting Goedkoopste zorgverzekering Besparing dit jaar  Besparing in 3 jaren
€ 108 € 101 € 84 € 265


Menzis
Bij Menzis kun je collectiviteitskorting krijgen op de Basis Zeker. Zonder korting bedraagt de premie € 119. Met 10% korting kom je uit op € 107. Een mooie korting kun je denken, maar de premie is nog steeds veel te hoog. Zeker als je het afzet tegen de premie voor de goedkoopste polis.  

Gerekend over 3 jaren hebben we het over een bedrag van: € 251*

Collectieve zorgverzekering met 10% korting Goedkoopste zorgverzekering Besparing dit jaar  Besparing in 3 jaren
€ 107 € 101 € 72 € 251

VGZ
Zonder een korting incasseert de verzekeraar iedere maand € 116. Met 10% korting kom je € 12 goedkoper uit op € 105. Maar ook in dit geval kan het weer goedkoper. De verschillen zijn kleiner in vergelijking met Zilveren Kruis en Menzis, maar je hebt vast wel betere bestedingen voor de bespaarde tientjes. Het verschil komt namelijk op € 44 in 2018.

Gerekend over 3 jaren hebben we het over een bedrag van: € 165*

Collectieve zorgverzekering met 10% korting Goedkoopste zorgverzekering Besparing dit jaar  Besparing in 3 jaren
€ 105 € 101 € 48 € 165

Bij onze berekeningen zijn wij uitgegaan van 10% collectiviteitskorting op de collectieve zorgverzekering, maar veel Nederlanders in de collectieven hebben ook nog eens een lagere korting. Dus zal de besparing door het overstappen nog hoger uitvallen. 

Ook bij dezelfde verzekeraar kun je goedkoper

Wil je niet overstappen maar wel goedkoper? Dat kan! In plaats van de Zilveren Kruis Basis Zeker kun je bijvoorbeeld kiezen voor de basisverzekering van ZieZo. Dit is een label onder de vlag van Zilveren Kruis. De besparing in 2018 bedraagt € 60. Ook bij Menzis is een overstap mogelijk naar een polis met een lagere premie. Je kunt namelijk overstappen naar Anderzorg. Dit is een goedkope label onder de vlag van Menzis. De jaarlijkse besparing bedraagt € 60.

Een nog grotere besparing met een aanvullende zorgverzekering?

Voor de vergelijking zijn wij uitgegaan van de basisverzekering, maar 85 procent van de Nederlanders is ook nog aanvullend verzekerd. Je zou zeggen, neem ook de aanvullende verzekeringen mee in de vergelijking van de collectieve zorgverzekering! Maar dat zou de overzichtelijkheid niet ten goede komen. In onze vergelijkingstool kunnen wij de aanvullende verzekering perfect in de individuele vergelijking meenemen, maar in z'n algemeenheid kun je er niets over zeggen. Wij nodigen jou graag uit om de verschillen inclusief de aanvullende verzekering voor jou te vergelijken op Poliswijzer.nl

Blijf trouw aan je partner niet aan de zorgverzekeraar

Blijf niet trouw aan de zorgverzekeraar omdat je een collectiviteitskorting krijgt. Deze korting betaal je namelijk zelf. Ze laten je denken dat je een korting krijgt, maar in werkelijkheid bieden ze je de duurste polis aan. Je kunt namelijk elders zonder korting een verzekering afsluiten tegen een veel lagere premie. Trouw zijn aan je partner moedigen wij aan, maar trouw zijn aan de te dure collectieve zorgverzekering raden wij af.

* Rekening houdende met de premies uit het verleden.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 22 april 2020

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie