Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Een nieuwe zorgverzekering en een nieuwe tv!

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Je kunt teveel betalen voor de zorgverzekering, of je houdt geld in de knip en koopt er leuke spullen voor. Een huishouden kan tot € 350 besparen op de energierekening maar op de zorgverzekering kan vaak een nog grotere besparing gerealiseerd worden. Ons voorbeeldgezin kan een 49 inch led televisie kopen met de besparing door het overstappen.

Zorgverzekeringen vergelijken

Overstappen is niet eng

Jaarlijks stappen ongeveer 6% tot 7% van de Nederlanders over naar een andere zorgverzekering. Het aantal blijft stabiel, omdat het vaak ook dezelfde mensen zijn. Vergelijkbaar met de overstappers van energieleveranciers moet je het voordeel eerst ervaren. Ben je een keer overgestapt? Dan weet je dat het eenvoudig en niet eng is.

Hoeveel kun je besparen op de zorgverzekering?

Met name Nederlanders die nu maandelijks € 130 of meer betalen voor de zorgverzekering kunnen honderden euro’s per jaar pakken. Om je een beeld te vormen, geven we twee voorbeelden.

Voorbeeld 1: vader + moeder + puberdochter

De moeder heeft een tandartsdekking nodig van € 250 per jaar. De vader gaat naar verwachting 6 keer naar de fysiotherapeut in 2018 en heeft geen tandartsverzekering nodig. De dochter heeft een beugel. In 2018 wordt er nog voor € 1000 aan kosten van de orthodontist verwacht. Om deze reden hebben ze nu een zorgverzekering met een ruime dekking. Het gezin is verzekerd bij de Zilveren Kruis via een collectief van het werk van de vrouw. Inclusief een collectiviteitskorting betalen ze nu: Zilveren Kruis Basis Zeker + Aanvullend 3 sterren + Aanvullend Tand 2 sterren = € 317 per maand.

Man-vrouw-puberdochter-besparen-zorgverzekering (002).jpg

samsung.jpg

Wat kunnen ze besparen?

De moeder heeft nu een te ruime dekking. Zij kan overstappen naar: → Anderzorg met de Basis + Tand 100% € 250 = € 115,50 per maand.
De vader moet fysiotherapie meeverzekeren. Omdat hij een ruimere zorgverzekering nodig heeft, kan de dochter het beste meeverzekerd worden op zijn polis. Hij plus de dochter kunnen overstappen naar: → OHRA Zorgverzekering + Extra Aanvullend: € 131,35 per maand. Totaal: € 246,85. Besparing: € 317 - € 246,85 = € 70,15 x 12 = € 841,80

Wat kun je hiervoor kopen?

Ze kunnen de te dure verzekeraar blijven spekken, of ze kopen een 49 inch led televisie van een topmerk. Vergelijk je de aanbieders, zoals je ook met de zorgverzekering doet? Dan heb je er ook nog een jaar Netflix bij.

Voorbeeld 2: alleenstaande met weinig zorgkosten

Ook als je weinig zorgkosten maakt, kun je veel besparen. Stel, je bent nu verzekerd bij Menzis met uitsluitend de basisverzekering (€ 119). Je kunt overstappen naar Anderzorg tegen een premie van € 102 per maand. De onderlinge verschillen tussen de basisverzekeringen zijn klein. Als je bijvoorbeeld naar een niet gecontracteerde fysiotherapeut gaat, keert Menzis 75% van de rekening uit en Anderzorg 65%. Dit verschil geldt overigens niet voor ziekenhuizen. Beide verzekeraars hebben namelijk alle ziekenhuizen gecontracteerd. Het grote verschil tussen de verzekeraars is de premie. Besparing: € 204 per jaar.

alleenstaande-besparen-zorgverzekering (002).jpg

philips.jpg

fitbit.jpg
 

Wat kun je hiervoor kopen?

Bijvoorbeeld een Philips Wake-up light en een Fitbit. Gezond wakker worden en met de fitbit kun je ook nog aan jouw gezondheid werken!

Uit de twee voorbeelden blijkt dat je met een grote en een kleine zorgbehoefte veel geld kunt besparen. Datzelfde zei Toezichthouder ACM: Consumenten kunnen dus veel geld besparen door goed op te letten en eventueel over te stappen van zorgverzekeraar. Het gaat misschien om een besparing van een paar euro per maand, maar over een jaar gerekend is het toch een aanzienlijk bedrag. In plaats van spulletjes kopen, kun je het bespaarde bedrag ook gebruiken voor een uitgebreidere dekking van de zorgverzekering. Wat je ook doet, betaal niet teveel als het niet nodig is. En stel het vergelijken van zorgverzekeringen niet uit tot het laatste moment. Je hebt maar tot 1 januari 2018 de tijd!

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 12 december 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie