Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Eigen risico belemmert zorgtraject

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

Relatief veel mensen zien af van zorg in verband met het eigen risico. Daar komt bij dat bijna de helft van de patiënten niets van de rekeningen snapt. Dit blijkt uit een onderzoek van patiëntenfederatie NPCF, het landelijk platform GGZ en gehandicaptenorganisatie Ieder(in) onder ruim 9000 deelnemers.

Drempel

onderzoek inzicht in zorgkostenVolgens de patiëntenorganisaties levert het onderzoek het bewijs dat het eigen risico er voor zorgt dat mensen afzien van een vervolgbehandeling vanwege te hoge kosten. Zodra een patiënt wordt doorverwezen naar een specialist, laboratorium of apotheek zien deze mensen af van verdere zorg omdat dit verrekend wordt met het eigen risico.

Vooraf inzicht zorgkosten

Daarnaast geven deelnemers aan weliswaar inzicht te hebben in de door hen gemaakte zorgkosten, maar bijna de helft vindt de rekeningen moeilijk te begrijpen en lastig te controleren. Het niet kunnen vinden door wie de zorg verleend is en de niet te begrijpen medische termen op het overzicht zijn hiervan de voornaamste oorzaken.

De meeste mensen willen dan ook graag vooraf de kosten weten van een behandeling, hulpmiddel of medicatie. Zo weten ze vooraf hoeveel ze zelf moeten betalen aan eigen risico en eigen bijdrage en kunnen mensen beter inschatten wat dit voor hen betekent. Twee derde van de deelnemers geeft aan dat inzicht in de kosten een beter beeld geeft of een behandeling noodzakelijk is. Veel deelnemers geven ook aan dat ze het advies van de arts beter gaan volgen als de kosten transparant zijn.

Transparantie in de zorg

De drie landelijke patiëntenorganisaties willen dat zorgverzekeraars dan ook meer hun best doen om patiënten vooraf van begrijpelijke informatie te voorzien. Ze dringen er bij Minister Schippers op aan om nog dit jaar met zorgverzekeraars afspraken te maken om de informatie en transparantie te verbeteren. Patiënten mogen verwachten dat zij vooraf inzicht krijgen over de te verwachten zorgkosten, en ook achteraf duidelijke overzichten ontvangen die geen vragen meer oproepen.

Meer opvallende cijfers uit het onderzoek:

  • 56% van de deelnemers weet dat sommige verzekeraars bepaalde behandelingen, medicijnen en hulpmiddelen uitsluiten van het eigen risico. 43% weet dit niet.
  • 91% van de deelnemers weet dat huisartsenzorg en de wijkverpleegkundige niet onder het eigen risico vallen. 8% weet dit niet.
  • 89% van de deelnemers vindt dat zij achteraf gezien niet de verkeerde soort polis heeft gekozen. 10% van de deelnemers vindt dit wel.
  • 50% van de deelnemers is van mening dat de zorgkosten vrijwel altijd mee moeten worden genomen in een keuze voor een behandeling.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 4 februari 2021

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur (zorg)verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie