Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Einde aan 'wirwar' van zorgpolissen

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid vraagt de zorgverzekeraars om hun polissen eenvoudiger en transparanter te maken. Mensen voelen zich overspoeld door de wirwar aan zorgverzekeringen. Ook het aanbieden van een basisverzekering en aanvullende verzekering als één pakket moet stoppen, vindt de minister.

Het zal voor mensen duidelijker moeten worden dat een basispakket en een aanvullend pakket echt twee verschillende verzekeringen zijn. Je kunt zelfs de basisverzekering afsluiten bij de ene en je aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar. Het is daarbij nog de vraag of verzekeraars ook de extra eisen, die nu nog vaak worden gesteld, laten varen bij het los afsluiten van een aanvullende verzekering.

Jaarcijfers zorgverzekeraars transparanter

Zorgverzekeraars krijgen ook een compliment voor de verbetering in de transparantie van hun financiële administratie. Zo blijkt uit publieksvriendelijke jaarcijfers die zorgverzekeraars op verzoek van minister Schippers hebben gepubliceerd dat zorgverzekeraars driekwart, bijna anderhalf miljard, van de positieve resultaten uit 2014 hebben ingezet om de premie in 2015 te verlagen. Met een kwart van het geld, een half miljard, zijn de reserves van de zorgverzekeraars aangevuld. Voor reclame is 39 miljoen betaald door alle zorgverzekeraars samen. Dat is omgerekend zo’n 3 euro per verzekerde.

Vaste manier van presenteren

Nieuw is dat de zorgverzekeraars vanaf 2016 hun resultaten beschikbaar maken met een vast sjabloon bij de publicaties van hun jaarcijfers met betrekking tot de basisverzekering. Hierdoor is het beter zichtbaar hoe het resultaat tot stand is gekomen en wat er met al het geld gebeurt. Ook reclamekosten zijn nu beter te onderscheiden van andere kosten die een zorgverzekeraar heeft die voortvloeien uit het sluiten van een overeenkomst. Dit in tegenstelling tot eerdere jaren waarin de jaarcijfers door de zorgverzekeraars nogal op een moeilijk te begrijpen manier getoond zijn.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 27 oktober 2022

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie