Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Geen zorgverzekering afgesloten voor 1 februari, wat nu?

Leestijd: 2 minuten

Bij veel mensen is het bekend dat als je de oude zorgverzekering hebt opgezegd, je tot en met 31 januari de tijd hebt om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Maar wat te doen als je deze datum, om wat voor reden dan ook, vergeet en je komt er in februari ineens achter dat je onverzekerd bent?

Meteen aanmelden

Als je na 31 januari een nieuwe basisverzekering af wilt sluiten dan gaat deze niet meer met terugwerkende kracht in. Deze gaat dan pas in op de dag dat de aanmelding ontvangen wordt bij de zorgverzekeraar. In de tussenliggende periode (vanaf 1 januari) ben je onverzekerd. Eventuele zorgkosten moet je dan zelf betalen. Het is dus zeker raadzaam om je voor 1 februari aan te melden bij een zorgverzekeraar. Zo ben je nog met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd. Doe je dit niet dan riskeer je een boete omdat je onverzekerd bent.

Mogelijke boete

Als je na 31 januari geen zorgverzekering hebt, en dus niet verzekerd bent, krijg je een brief van het Zorginstituut Nederland. In deze brief staat dat je drie maanden de tijd krijgt om een zorgverzekering af te sluiten. Heb je dit na drie maanden nog niet gedaan dan krijg je een boete. Na twee boetes word je uiteindelijk door het Zorginstituut Nederland alsnog aangemeld bij een willekeurige zorgverzekeraar. Het gevolg daarvan is dat je een jaar lang de standaard premie (€ 117,33 in 2015) moet betalen voor een basisverzekering.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 11 september 2017
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie