Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Goedkoper uit zonder de collectieve zorgverzekering

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Ben je collectief verzekerd voor zorg en denk je hiermee goedkoper uit te zijn? Het loont de moeite om te vergelijken of je met een individuele verzekering niet beter uit bent. Iedereen heeft andere zorg nodig dus laat je niet verleiden door een collectieve zorgverzekering, ga altijd vergelijken en maak dan je keuze.

Je bent goedkoper uit met een individuele zorgverzekering dan met een collectieve polis bij dezelfde verzekeraar zoals via vereniging eigen huis collectieve zorgverzekering. Dat concludeerde Radar in het tv-programma op 3 december.  Wat houdt de collectieve zorgverzekering in en wat zijn de alternatieven als jouw collectieve zorgverzekering stopt?

De korting op de collectieve zorgverzekering betaal je zelf

Wat zou jij doen als je 10% korting kunt krijgen op een brood van € 2,25 terwijl in het schap ernaast exact hetzelfde brood ligt voor € 1,75 zonder korting? Je gaat voor de goedkopere, maar voor de zorg kiezen Nederlanders toch massaal voor de collectieve zorgverzekering met korting. Verzekeraars geven met de ene hand korting op een te dure zorgverzekering en met de andere hand bieden ze een goedkopere zorgverzekering aan zonder korting. 

Collectief inkopen is vaak niet voordeliger

Het samen inkopen kan voordeliger zijn, maar biedt geen garantie voor een lage prijs. Bij Vereniging Eigen Huis kun je bijvoorbeeld collectief zonnepanelen inkopen. Door het bundelen van meerdere leden moeten zonnepanelen goedkoper worden. Maar is dat ook echt zo? We zien het ook bij energie. Gezamenlijk een goede deal afdwingen bij energiebedrijven kan werken, maar wat blijkt? Je kunt beter gewoon alle energieleveranciers vergelijken en het bedrijf met het beste voorstel kiezen. Ga dus niet collectief inkopen, maar vergelijken op Gaslicht.com

Hoeveel duurder is een collectieve zorgverzekering?

Vooral de vier grote zorgverzekeraars bieden collectieve zorgverzekeringen aan. Bij Zilveren Kruis kost de meest gekozen basisverzekering (Basis Zeker) in 2019 zonder korting € 126,95 per maand. Uitgaande van de maximale korting van 10% betaal je € 114,26 per maand voor de collectieve zorgverzekering. Er zijn tientallen basisverzekeringen goedkoper, waaronder ook één van Zilveren Kruis zelf. De goedkopere dochter van Zilveren Kruis heet Ziezo. Dit is geen collectieve zorgverzekering en kost maar € 101,95. Heb je ook nog aanvullende verzekeringen nodig? Waarschijnlijk worden de onderlinge verschillen dan nog groter. Dergelijke berekeningen kun je ook maken voor CZ, VGZ en Menzis..

Gaat de collectieve zorgverzekering stoppen?

Verzekeraars zijn de laatste jaren aan het snijden in het aantal collectieve zorgverzekeringen. Menzis stopt in ongeveer 30 gemeenten met de gemeentepolis en bij Zilveren Kruis zien we een vergelijkbare ontwikkeling. Menzis heeft ook de collectieve zorgverzekering van FNV beëindigd. De collectieve zorgverzekering van FNV stopt daardoor per 2019. De verzekerden met zo'n contract hebben een voorstel gekregen van Menzis zonder een korting, maar daar hoef je natuurlijk niet persé op in te gaan. 

Wat als jouw collectieve zorgverzekering stopt?

Vergelijk en neem alle zorgverzekeraars hierin mee. Grote kans  dat een van de andere tientallen verzekeraars met een beter voorstel komt. Daar kunnen wij jou bij helpen. Op Poliswijzer.nl vergelijk je namelijk alle zorgverzekeraars. De zorgverzekering is gemiddeld € 6,18 duurder geworden in 2020, maar waarschijnlijk wordt jouw zorgverzekering in 2020 goedkoper dan jouw collectieve zorgverzekering van 2019.

'Schaf collectieve zorgverzekeringen af'

Minister Bruno Bruins wil dat zorgverzekeraars een einde maken aan de fictieve korting bij collectieve zorgverzekeringen. In 2020 mag de korting daarom nog maar 5% bedragen in plaats van 10%. Door deze maatregel wordt het minder interessant om je collectief te verzekeren. Ook de Autoriteit Consument en Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit hebben kritiek. Dit type verzekering zou in veel gevallen te weinig onderscheidend zijn en nauwelijks of geen prijsvoordeel bieden. Wij verwachten nog ingrijpende aanpassingen de komende jaren.

Volgens Lilianne Ploumen, Tweede Kamerlid voor de PvdA, gaan de maatregelen van de minister niet ver genoeg. De korting blijft een sigaar uit eigen doos en om die reden zouden collectieve polissen wat betreft haar in zijn geheel niet meer aangeboden moeten worden.

Ben je aan het vergelijken en heb je vragen? Je kunt ons bereiken op 050-2111456.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 12 september 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie