Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Hoe kies ik een aanvullende zorgverzekering?

door Jeanet Woldring

Update - De meeste verzekerden hebben een aanvullende zorgverzekering, maar vaak is het niet nodig. Lees meer over de aanvullende zorgverzekering.

Ieder jaar moet je vóór 1 januari je zorgverzekering kiezen. Doe je niets? Dan kies je automatisch voor de nieuwe polis van de zorgverzekering die je het afgelopen jaar had. Maar passen die nieuwe voorwaarden nog wel bij jouw situatie? En is het slim om komend jaar ook een aanvullende verzekering af te sluiten? Sta ieder jaar even stil bij wat je aan zorg verwacht. Dan is het makkelijker om de beste keuze te maken.

Het kiezen van de juiste basisverzekering is niet zo moeilijk. De overheid bepaalt elk jaar wat de basisverzekering dekt en welke zorg je zelf moet betalen. Veel moeilijker is het om een passende aanvullende verzekering te kiezen, waarin de tandzorg, bril of lenzen, fysiotherapie, behandeling bij een psycholoog, alternatieve geneeswijzen en spoedeisende hulp in het buitenland, de hoofdpunten zijn. Waar moet je op letten?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onderzoek gedaan naar het aanbod van aanvullende zorgverzekeringen en geeft de volgende tips:

1. Kijk niet alleen naar de naam
 Het is bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend dat een ‘Fit’ aanvullende zorgverzekering voldoende dekking biedt voor fysiotherapie. Daarom is het belangrijk om goed naar de dekking te kijken die de aanvullende zorgverzekering biedt en waar je behoefte aan hebt.

2. Kijk verder dan alleen de collectiviteitskorting
Die ene zorgverzekeraar waar je werkgever een contract mee heeft, heeft misschien niet een aanvullende zorgverzekering in het assortiment die het beste aansluit bij jouw behoefte.

3. Laat je niet afleiden door welkomstgeschenken
Cadeautjes zeggen niets over de dekking van de aanvullende zorgverzekering.

4. Let goed op welke dekkingen een aanvullende zorgverzekering biedt
Soms lijken aanvullende zorgverzekeringen op elkaar maar verschillen ze net op een voor jou belangrijke dekking. 

a. Een uitgebreide aanvullende zorgverzekering dekt niet alle kosten.
 Veel verzekeraars bieden een maximale vergoeding per dekking. 

b. De meest uitgebreide aanvullende zorgverzekering hoeft niet voor elke benodigde zorg voldoende dekking te bieden. Ook een dure (en veelal vrij uitgebreide) aanvullende zorgverzekering hoeft niet op alle punten de dekking te bieden die je zoekt.

c. Dekkingen kunnen in het nieuwe verzekeringsjaar 2016 wijzigen
 Je huidige zorgverzekeraar kan de aanvullende zorgverzekering wijzigen waardoor de zorgverzekering mogelijk niet meer aansluit bij je behoeften.

d. Een goedkopere aanvullende zorgverzekering biedt naast minder vrije keuze soms ook minder dekking.
 Prijsverschil doordat de zorgverzekeraar gedeeltelijk de zorgverleners voor jou kiest, maar mogelijk ook doordat minder zorg gedekt is.

Deel dit artikel op:

Gepubliceerd: woensdag 18 november 2015

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur
Jeanet Woldring is als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en de eindredactie van de nieuws- en persberichten op Gaslicht.com. Jeanet is gespecialiseerd in alle energiediensten en energieproducten die op Gaslicht.com vergeleken worden, zowel voor de zakelijke als consumentenmarkt. Daarnaast is Jeanet al 20 jaar werkzaam in de energiebranche en heeft daardoor brede kennis opgedaan over de wereld van energie.
Volg Jeanet op: Linkedin
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 504
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie