Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

De meeste Nederlanders zijn tevreden met de premie voor de zorgverzekering

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

De hoogte van de premie was het belangrijkste aspect bij de keuze voor de zorgverzekering. Dit gold met name voor mensen met alleen een basisverzekering. Ook werd een lagere premie het meest genoemd als reden om over te stappen door mensen die eind 2019 wisselden van zorgverzekering. Dit blijkt uit de jaarlijkse gezondheidsenquête van het CBS. Voor de enquête van 2020 hebben ze de deelnemers ook vragen gesteld over keuzes en gedrag in de zorgverzekering.  Wat zijn andere belangrijke redenen om de zorgverzekering aan te passen of om over te stappen? 

premie

Jaarlijks denkt een kwart van de Nederlanders na over het overstappen of het veranderen van de zorgverzekering. Helaas laat het overgrote deel de zorgverzekering onveranderd, en dat is zonde. Als je bijvoorbeeld hoge tandartskosten verwacht in het nieuwe jaar kun je daar met je nieuwe zorgverzekering op inspringen en op die manier geld besparen. Dit blijk uit het op 26 augustus 2021 gepubliceerd onderzoek van het CBS.

Ruim 1 op de 5 heeft alleen een basisverzekering 

Veruit de meeste medische behandelingen worden betaald vanuit de basisverzekering. Deze verzekering is verplicht. Ongeveer 22% van de volwassen Nederlanders heeft alleen een basisverzekering en dus geen aanvullende verzekering. Vooral verzekerden met langdurige aandoeningen hebben wel een aanvullende verzekering. Rondom de helft van de Nederlanders die een aanvullend pakket boven op de basisdekking kiezen (bijvoorbeeld gericht op fysiotherapie) hebben daarnaast ook aanvullende dekking tegen tandartskosten.

Vooral de premie is belangrijk bij het kiezen voor een zorgverzekering

De helft van de ondervraagden geeft aan dat de hoogte van de premie van de basisverzekering de belangrijkste reden is voor het kiezen van de huidige zorgverzekering. Ongeveer 33% vindt ook de premie voor de aanvullende dekking belangrijk. Andere belangrijke aspecten zijn de service van de verzekeraar en het feit of verzekeraars collectiviteitskorting bieden. Nederlanders zijn gek op korting, en dat blijkt hier ook weer uit. Helaas is een korting nog geen garantie voor ook echt een lage premie.  

zorg-zwanger.png

Wat waren de belangrijkste aanpassingen in de zorgverzekering in 2020?

Maar liefst 77% van de Nederlanders heeft de zorgverzekering afgelopen jaar niet aangepast en de rest dus wel. De populairste aanpassing was het overstappen naar een andere zorgverzekering. Ongeveer 8% heeft hiervoor gekozen. Een andere 8% heeft veranderingen doorgevoerd in de aanvullende zorgverzekering. Jammer dat niet meer Nederlanders besluiten om kritisch naar de zorgverzekering te kijken. Vooral als er ingrijpende veranderingen aan zitten te komen in het nieuwe jaar. Veranderingen die van invloed zijn op de zorg en dus redenen om eens kritisch naar de zorgverzekering te kijken zijn:

  • Zwangerschap 
  • Hoge tandartskosten
  • Meer fysiotherapie nodig
  • Krijgen van een kunstgebit
  • Kinderen krijgen een beugel
  • Zo kunnen we nog tientallen redenen noemen

Verzekerden tot 40 jaar oud en hoogopgeleiden stappen het vaakst over

Vooral in de leeftijdsgroep tussen 20 en 30 jaar is het overstappen in trek. In deze groep is 14% overgestapt. Het overstappercentage stijgt ook naarmate het opleidingsniveau stijgt. Onder de ouderen is het kiezen van een andere polis niet erg populair. Maar 2% van de 75-plussers is overgestapt.

Waarom niets veranderen in de zorgpolis?

Ook is er gevraagd naar de reden om de zorgverzekering onveranderd te laten. Nederlanders blijken erg tevreden met de huidige zorgverzekering. Maar liefst 82% laat de polis zoals het is omdat ze tevreden zijn. 16% geeft aan geen zin of tijd te hebben gehad. De tevredenheid over de huidige verzekering komt waarschijnlijk ook doordat de meeste mensen niet weten hoeveel ze kunnen besparen met een overstap. Zodra duidelijk is dat het veel goedkoper kan, zal een groot deel van de tevredenheid ook wegvallen.

Laat niet alleen de premie bepalend zijn voor de keuze voor een zorgverzekering, maar ook de dekking. Wij helpen je vinden welke verzekeraar de gewenste dekking biedt tegen de laagste premie. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 3 september 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie