Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Hoogte zorgpremie bepaald door inkomen?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten

De SP wil de zorgpremie en het eigen risico afschaffen. De zorgtoeslag kan hierdoor dan ook naar nul. In ruil daarvoor gaat de inkomstenbelasting fors omhoog, behalve voor de laagste inkomensgroepen. Maar is het ook een realistisch en haalbaar idee? 

Doorrekening

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft het plan van de SP doorgerekend. In ons huidig zorgsysteem zou een modaal gezin met kinderen ongeveer 20 procent van het inkomen kwijt zijn aan zorgpremie. Bij de hogere inkomens zou het om 11 procent van het inkomen gaan.

Zorgfraude_IKZ.jpg

De SP wil alle kosten voor de medische zorg, zoals de zorgpremie en het eigen risico, via het inkomen laten verrekenen. Verzekerden met een hoog inkomen betalen dan meer zorgpremie dan verzekerden met een laag inkomen. 

Wat zijn de effecten?

Het Centraal Planbureau heeft uitgerekend welke gevolgen deze nieuwe plannen zouden hebben. Hieruit blijkt dat Nederlanders met een laag of middeninkomen er 3,5% tot 4,2% op vooruit gaan. Nederlanders met een hoog inkomen gaan er juist gemiddeld 3,9% op achteruit. 

Volgend jaar wil de SP de zorgpremie al afschaffen

De SP wil de inkomstenbelasting in 2020 al verhogen en op deze manier de zorg gaan financieren. Volgens de politieke partij kraakt en piept ons zorgstelsel en moet er iets drastisch veranderen. Parlementariër Maarten Hijink van de SP ziet niet in waarom de coalitie niet akkoord zou gaan met het plan. 

Op korte termijn invoeren is niet realistisch

De plannen zouden ingrijpende gevolgen hebben voor de verzekeraars en natuurlijk de Belastingdienst. Verzekeraars brengen zeer uiteenlopende premies in rekening voor de zorgverzekering en hoe willen ze het oplossen met de aanvullende zorgverzekering? Krijgt iedereen hetzelfde verzekeringspakket? Leuk bedacht van de SP, maar volgend jaar al invoeren is zeer onrealistisch. Voor de plannen bestaat op dit moment allerminst een meerderheid. Het kabinet wil het huidige zorgstelsel in stand houden en verbeteren.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie