Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

In 2019 sparen of de zorgverzekering in één keer betalen?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Wat is voordeliger, zorgpremie per maand of per jaar betalen? Als je ervoor kiest de premie van de zorgverzekering per jaar te betalen, ontvang je van de zorgverzekeraar meestal een premiekorting. Jaarbetaling is dus een slimme manier om op de premie van je zorgverzekering te besparen. Ook kan het nog een besparing opleveren op de belastingheffing over je spaargeld. Wanneer is het slim hiervoor te kiezen?

Sparen levert bijna niets meer op. Zeg maar niets, want een spaarrente van 0,03% is eigenlijk gelijk aan nul. Je kunt meer rendement halen op je spaargeld door de premie voor de zorgverzekering in 2019 in één keer te betalen. 

in-2019-de-zorgpremie-in-1-keer-betalen.png

Zorgverzekering per maand of per jaar betalen

betalingstermijn-premie.PNGDe premie voor je zorgverzekering betaal je altijd voorafgaand aan de verzekerde periode. Kies je voor maandelijkse betaling, dan schrijft de verzekeraar de premie voor de komende maand rond de eerste van de maand van je rekening af. Bij 'jaarbetaling' moet je het volledige premiebedrag ineens betalen. Hoewel dit een mooie korting oplevert, gaat het wel om een flink bedrag. Bij een premie van 100 euro per maand ben je op jaarbasis ongeveer 1200 euro aan premie kwijt. Kun je dit bedrag gemakkelijk ineens missen, dan is het slim om hiervoor te kiezen. Anders is het raadzaam de premie gewoon per maand te voldoen.

Door het kiezen voor 'jaarbetaling' bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, kun je de premie voor 2019 nog in december vooruit betalen. Dat kan op twee manieren slim zijn: 1. Je haalt een mooi rendement op je geld. 2. het kan een besparing geven op de belastingheffing.

Wat is de besparing bij het in één keer betalen van de zorgpremie?

Wij hebben uitgezocht welke zorgverzekeringen het goedkoopst zijn als je in december gelijk de premie voor heel 2019 aftikt: 

Verzekeraar Premie voor 2019 Besparing Rendement
 Anderzorg.gif € 1270,08   € 25,92   2%
menzis-alt.jpg  € 1281,84   € 26,16  2%
ditzo 100 px.gif € 1306,20  € 13,20   1%
 dsw-zorgverzekeraar.gif € 1330,56   € 13,44  1%
 intwente.png  € 1330,56   € 13,44  1%

Bij Anderzorg en Menzis krijg je dus een rendement van 2% uitgekeerd op de zorgverzekering. De banken Rabo, ABN en ING geven een spaarrente van 0,03%. Om uit te rekenen wat voordeliger is heb je geen rekenmachine nodig. De premie voor de zorgverzekering in één keer betalen levert veel meer op. Niet bij alle verzekeraars, want sommigen geven geen korting bij jaarbetaling. Zo kost de zorgverzekering van Besured  in 2019 € 107,25 per maand. Bij een jaarbetaling gaat het om het maandbedrag keer 12, dus geen beloning voor een betaling in een keer.

Besparen op belastingheffing

Over jouw vermogen op 1 januari 2019 betaal je vermogensrendementsheffing. Er geldt een vrijstelling van € 30.360 per volwassene. Over het meerdere reken je af. Over je vermogen tot ruim één ton betaal je 0,58% belasting over het meerdere boven de vrijstelling. Het is geen grote besparing op de belastingheffing, maar ook kleine bedragen zijn mooi meegenomen. En je moet de premie voor de zorgverzekering toch betalen!

Wacht niet te lang met overstappen

Wacht niet te lang met het zorgverzekering vergelijken en het overstappen, tenminste als je ook nog belastingheffing wilt voorkomen. Je hebt tot 1 januari de tijd om te kiezen voor een andere zorgverzekering. Maar als je de premie nog wilt betalen in 2018, moet je in de eerste twee weken van december de zorgverzekering aanvragen. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 27 maart 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie