Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Informatie over de zorgverzekering van verzekeraars moet beter

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Zorgverzekeraars moeten informatie over zorgverzekeringen beter vindbaar en begrijpelijker maken. Dat wil de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De info is te onduidelijk en ondoorzichtig. Hierdoor lijkt het vinden van een zorgpolis en het overstappen onterecht ingewikkeld. De toezichthouder is tevreden over vergelijkingssites. Niet over alle, maar over het algemeen klopt de verstrekte informatie en is het ook nog eens duidelijk.

informatie-zorgverzekeraar-moet-beter.jpgWat moeten zorgverzekeraars verbeteren?

Zorgverzekeraars moeten vooral duidelijker zijn. Welke zorgverzekering past goed bij welke zorgwensen? Nu is het nog te complex en tijdrovend. De informatie die ze verstrekken over de zorgverzekering is wel juist, maar het probleem ligt in de vindbaarheid en de mogelijkheid om te vergelijken. Het moet ook begrijpelijker. Het is voor consumenten vaak lastig zoeken in de wirwar aan informatie over de zorgverzekering. Vorig jaar hadden maar liefst 9,8 miljoen premiebetalers een basispolis waarvoor een goedkoper, (bijna) gelijk alternatief bestond!

Wat is moeilijk vindbaar bij zorgverzekeraars?

Tijdens de overstapperiode eind vorig jaar heeft de NZa onderzocht hoe het zit met de vindbaarheid van informatie. Vooral de hoogte van de vergoeding voor niet gecontracteerde zorg, de eigen bijdrage voor kraamzorg en een overzicht van nagenoeg gelijke polissen was moeilijk vindbaar. Wij helpen graag en lichten deze 3 punten kort en helder toe.

1. Wat is de hoogte van de vergoeding voor niet gecontracteerde zorg in de zorgverzekering?
Meestal vergoeden verzekeraars 75% van de rekening van een niet gecontracteerde zorgverlener. Dit kan zijn een rekening van de fysiotherapeut, maar ook een dure rekening van een operatie in het ziekenhuis. Ons advies: voorkom dat je medische kosten maakt bij een niet gecontracteerde zorgverlener. Bel ons gerust voor hulp bij het vergelijken.

2. Wat is de eigen bijdrage voor kraamzorg? 
Deze kosten worden vergoed uit de basisverzekering, maar er geldt standaard een eigen bijdrage. Deze kun je weer meeverzekeren in een aanvullende zorgverzekering. In de basisverzekering geldt een eigen bijdrage van € 4,40 per uur (2019). Op onze website kun je deze kosten via een filter voor 100% meenemen in de vergelijking.

Hoe je dat doet? Simpel.... Zoek bij de filters het veldje "Of zoek een andere vergoeding", en vul hier kraamzorg in en kiest voor bevallen thuis of in het ziekenhuis. Daarna kun je een vergoeding kiezen. Bijvoorbeeld minimaal €200 vergoeding voor de eigen bijdrage.

kraamzorg-filter.PNG

3. Welke polissen zijn nagenoeg gelijk? 
Verzekeraars hebben zogenaamde kloonpolissen volgens de NZa, maar eigenlijk zijn alle basisverzekeringen toch kloonpolissen? Alle basisverzekeringen bieden dezelfde dekking! Maar wij snappen wel wat de NZa zegt. Tussen basisverzekeringen kan een verschil zitten in contractering van zorgverleners. Bij de ene polis kies je zelf bijvoorbeeld het ziekenhuis en bij een andere krijg je alleen een volledige vergoeding van de zorgkosten bij bepaalde ziekenhuizen. Er zijn verzekeraars die voor op dat gebied twee identieke zorgverzekeringen toch verschillende premies hanteren. Een veel gehanteerde truc is de duurdere zorgverzekering in de markt zetten met een collectiviteitskorting. Hierdoor hebben consumenten onterecht het gevoel dat ze een korting krijgen. Onder de streep valt het vaak tegen. Betaal dus niet teveel als het niet nodig is.

Niet alle vergelijkingssites zijn even eerlijk

NZa heeft een paar aandachtspuntjes voor vergelijkingssites die niet eerlijk communiceren. Deze websites laten bijvoorbeeld alléén zorgverzekeringen zien die via de vergelijker zelf af te sluiten zijn. Met andere woorden, ze laten alleen de zorgverzekeringen zien waar ze aan kunnen verdienen. En er zijn vergelijkingssites die onterecht de suggestie wekken dat ze een korting weggeven, maar wat geen echte kortingen zijn. Dat is natuurlijk geen eerlijke manier van vergelijken van de zorgverzekering.

Hoe zit het met eerlijke informatie over de collectieve zorgverzekering?bedragen-collectieve-zorgverzekering.png

Volgens de NZa voldoen de verzekeraars ook aan de informatieverlichting over de collectieve zorgverzekering. Verzekerden weten dat ze collectief verzekerd zijn en weten wat hiervan de voordelen zijn. Wij vinden dat verzekeraars ook wel eerlijker mogen zijn over de nadelen. Verzekerden laten ze namelijk in de waan dat ze goedkoper verzekerd zijn, ook als dat niet het geval is. 

In 2020 gaat de maximale collectiviteitskorting op de basisverzekering omlaag van 10% naar 5%. Daar moeten de verzekeraars de klanten goed over informeren. Wij houden jou hier in ieder geval van op de hoogte.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie