Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Is de zorgverzekering echt verplicht?

door Juul Dijkhuis 2 reacties Leestijd: 3 minuten

Iedereen is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dat niet? Dan word je vriendelijk ‘gedwongen’ om je toch tegen ziektekosten te verzekeren. Je krijgt boetes en waarschijnlijk krijg je ook nog een keer een deurwaarder op de stoep. Wil je nog steeds niet luisteren? Foei! Dan wordt er een zorgverzekering voor jou afgesloten. Maar kan dat zomaar?

zorgverzekering verplichtGeen zorgverzekering afsluiten raden wij niemand aan. Je komt er een paar maanden onderuit lijkt het, maar na 3 maanden krijg je een brief van het CAK. De hardnekkige weigeraars krijgen daarna nog boetes en uiteindelijk volgt alsnog aanmelding bij een zorgverzekeraar. Je kunt je dus verzetten, maar uiteindelijk vangen ze je. Financieel word je er niet beter van door heffingen en boetes.

Gemoedsbezwaarden verzekeren niet uit geloofsovertuiging.  Alleen geregistreerde gemoedsbezwaarden zijn vrijgesteld voor de verplichte zorgverzekering. Er komt echter wel een vervangende belasting voor in de plaats.

De rechter heeft gesproken – de zorgverzekering is niet verplicht

De Nationale Bond tegen Overheidszaken wil naar eigen zeggen de democratie herstellen. Het individu moet een stem hebben tegenover de Overheid.  Met andere woorden, ze schoppen tegen het systeem aan. De verplichte zorgverzekering is één van de pijnpunten, daarom zijn ze een civiele zaak begonnen tegen het verplicht verzekeren. Deze zaak heeft de bond gewonnen. Het ging om een voor een verzekerde afgesloten zorgverzekering bij VGZ. Volgens de Nationale Bond tegen Overheidszaken is dit stap één. Ze willen nu een strafzaak beginnen tegen een aantal partijen die zich bezig houden met de verplichte zorgverzekering, VGZ en de incasso van de premie.

En nu? Kom ik onder de verplichte zorgverzekering uit?

Nee, zeker niet! Er zijn plannen voor een collectieve aanklacht, maar de slagingskans is klein. De gevolgen zouden ook groot zijn als er zomaar een bom wordt gelegd onder het zorgstelsel. Waarschijnlijk hebben ze zelf ook wel door dan ze een kleine kans van slagen hebben.

Voor het verplichten van de zorgverzekering is een goede reden 

De zorgkosten dragen we gezamenlijk. Dat kan ook niet anders. Stel je hebt een hernia en je moet een operatie ondergaan. De kosten komen bijvoorbeeld uit op € 5000. Zonder een zorgverzekering draag je deze kosten zelf. 

Jouw buurvrouw van 85 jaar heeft meerdere ziektes en aandoeningen. Haar medische kosten bedragen € 100.000 per jaar. Zonder een zorgverzekering krijgt zij geen medische zorg meer. Het is dus logisch dat wij gezamenlijk de kosten van de gezondheidszorg dragen. Als een aantal verzekerden de snor drukt, moet de rest dus meer betalen.

zorgverzekering-op-maat-besparing.png

Je kunt het zorgstelsel ter discussie stellen, want er zijn meerdere pijnpunten. Maar zolang wij dit stelsel hebben, moet iedereen zijn of haar steentje bijdragen.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 1 juni 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (2)

Geplaatst door: A. Kruit ()

Goedendag,

Er zijn ook onderlinge zorgverzekeraars waar je allemaal evenveel premie betaald, zoals DSW. Blijft particuliere organisatie maar is wel verzekeraar die redelijk premiestelsel hanteert. Daarbij heb ik een aantal jaren terug zelfs een stuk premie teruggekregen.
Wil wel graag meer weten van mensen die dus op grond van de wettelijke zorgplicht van de overheid weigeren premie te betalen, had hier namelijk nog niet eerder van gehoord.
Met vriendelijke groet,
A. Kruit

Geplaatst door: Gerard Lettinck ()

De rechter heeft een uitspraak gedaan, maar die kan om voor mij vage redenen gewoon van tafel worden geveegd. Dijkhuis geeft argumenten om wel verzekerd te zijn, maar of die valide zijn, is maar de vraag. De Staat heeft een zorgplicht en die weigert ze. Natuurlijk moet je solidair zijn en samen zorgkosten betalen. Dat kan op diverse manieren, maar niet onder dwang van een particuliere verzekering. Ik vind de conclusie van Dijkhuis dan ook behoorlijk vaag, maar wel typisch een oud-verzekeringsadviseur.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie