Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Kabinet pakt daklozen zonder zorgverzekering aan

door Tony Duchenne 1 reactie Leestijd: 2 minuten

Nederland telt zo'n 25 duizend mensen die geen zorgverzekering hebben, terwijl dit in ons land wel verplicht is. Dat vindt de overheid teveel. Door afspraken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil men het aantal onverzekerden terugbrengen. Waarom hebben er eigenlijk zoveel mensen geen zorgverzekering?

Geen vast woon- of postadres

onverzekerde zorgverzekeringDak- en thuislozen hebben meestal geen vast woon- of postadres. En om een zorgverzekering af te sluiten is een (post)adres juist verplicht. Het gevolg is dat er geen aanspraak gemaakt kan worden op medische zorg. 

Verwarde mensen zijn het probleem

Zorg, die mensen vaak wel dringend nodig hebben. Incidenten rond verwarde dakloze personen nemen hand over hand toe op straat. Het ministerie van Volksgezondheid stelt daarom een noodregeling voor die luidt dat mensen gewoon geholpen moeten worden ook al hebben ze het benodigde papierwerk niet op orde. De zorgverzekering komt dan later wel.

Samenwerking met zorgverzekeraars

De overheid werkt ondertussen ook samen met zorgverzekeraars om voldoende opvang te regelen voor mensen met ernstige psychische problemen, waardoor ze eerder de juiste zorg krijgen.

Nog een groep die niet verzekerd is

Naast dak- en thuislozen is er nog een groep die vaak geen zorgverzekering hebben. Ex-gevangenen zijn zodra ze de gevangenis verlaten verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, maar laten dit vaak na. Gemeenten zijn van plan ook deze groep niet-verzekerden te gaan helpen aan een zorgverzekering. Met de maatregelen moet het aantal mensen zonder zorgverzekering uiteindelijk afnemen. 

Het is nog niet bekend op welke manier gemeenten mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats gaan opsporen. Duidelijk is in ieder geval dat dit nog wel eens een lastige klus kan worden.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 10 oktober 2019

Tony Duchenne
Tony Duchenne Product Owner verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Reacties (1)

Geplaatst door: Louwrien Wijers ()

Mijn vraag aan Tony Duchenne iis: wat moet een Franse dakloze die al sedrt 2011 dakloos in Amsterdam leeft doen om met zijn Franse zorgverzekering normaal toegang te krijgen tot huisarts en ziekenhuis. Zijn Franse zorgverzekering wordt vaak niet geaccepteerd, zegt hij.
Uw antwoord tegemoetziend,
Louwrien Wijers

Opmerking van de redactie op 25-05-2016
Beste Louwrien, Voor deze Franse dakloze is het verstandig om zich te melden bij de gemeente Amsterdam. Met behulp van de gemeente kan dan naar de situatie worden bekeken waarin deze dakloze verkeert. Vervolgens zal er een stappenplan worden gemaakt om de juiste hulp te kunnen bieden. Informatie over waar een dakloze heen kan bijvoorbeeld als er medische hulp nodig is leest u onderaan op de pagina www.amsterdam.nl/zorg-welzijn/amsterdam-biedt/.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie