Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Kabinet wil zorgpremie wanbetalers verlagen

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Het kabinet wil medio 2016 de zorgpremie voor wanbetalers verlagen. Op die manier moeten zij meer geld overhouden om hun schulden te voldoen. De premie gaat dan van 159 naar 128 euro per maand. Nu wordt de premie van wanbetalers nog met 30 procent verhoogd.

Wat als je je zorgpremie niet betaalt?

Wanneer je de premie van je zorgverzekering langer dan zes maanden niet betaalt, meldt je zorgverzekeraar je aan bij het Zorginstituut Nederland. Vervolgens incasseren zij de premie. De premie mag dan worden ingehouden op je loon, uitkering of pensioen. Zolang je de premie aan het Zorginsituut betaalt, heb je ook geen recht op vergoedingen vanuit je aanvullende verzekering.

Hogere premie 

Deze premie is hoger dan de gemiddelde zorgpremie, om mensen die hun premie wel betalen niet voor de kosten voor het extra werk te laten opdraaien. De hogere premie is ook een stok achter de deur om betalingsachterstanden niet nog verder te laten oplopen.

Maar het kabinet vindt dus dat de premie niet zo hoog moet zijn dat de schulden van de wanbetaler alleen maar groter worden. Daarom komt het nu met een plan om de premie voor wanbetalers te verlagen.

Schuld aflossen bij zorgverzekeraar

Als het plan doorgaat, kan de verzekerde de schuld aflossen zonder schuldhulpverlener. Er kunnen dan via een betalingsregeling afspraken worden gemaakt met de zorgverzekeraar zelf. Dat geldt voor zowel huidige als nieuwe wanbetalers.

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

Zolang je een premieschuld hebt, is het niet mogelijk om te switchen van zorgverzekeraar. Die schuld moet eerst afgelost worden. Ben je afgemeld bij Zorginstituut Nederland, dan kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 10 maart 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie