Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Komende dagen half miljoen overstappers zorgpolis

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Een half miljoen mensen stappen de komende 4 dagen nog over van zorgverzekering. Dat verwachten de grote zorgvergelijkingssites. Net als vorig jaar wacht de helft van de Nederlanders ook nu tot na kerst met het wisselen van zorgverzekeraar.

Premies en afspraken laat bekend

Vorig jaar kwam het overstappen later op gang dan eerdere jaren door de discussie in de politiek over de vrije artsenkeuze en de late bekendmaking van de premies. Ook dit jaar is het overstapseizoen flink bekort doordat de meeste verzekeraars pas rond de uiterste datum van bekendmaking -19 november- met hun premies kwamen. Dit jaar zou de late contractering met zorgverleners ook een rol kunnen spelen.

Ieder jaar sluiten zo'n 1,2 miljoen verzekerden een nieuwe zorgpolis af, blijkt uit cijfers van de NZa. Deze groep bespaarde vorig jaar 69 miljoen euro op de zorgpremie. Per verzekerde komt dat neer op een kleine 70 euro per jaar.

Bekijk ook: 10 Tips voor het vergelijken op Poliswijzer.nl

Collectieve verzekering niet altijd voordeliger

Net als in de energiemarkt zijn er nog altijd veel mensen die nog nooit zijn overgestapt. Deze groep is vaak via de werkgever collectief verzekerd bij één van de grotere verzekeraars. Dit zijn echter vaak de duurdere basisverzekeringen, waardoor een individuele polis vaak goedkoper blijkt te zijn. Toch blijft deze groep vaak zitten bij de huidige verzekeraar in de veronderstelling dat ze goedkoper en beter uit zijn.

Ook is men tevreden over de service en dekking of is bang dat men voor een aanvullende polis niet wordt geaccepteerd. Dit terwijl er tegenwoordig juist minder zorgverzekeringen zijn waarbij een medische selectie van toepassing is. 

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vraagt zich dan ook af of het niet mogelijk is om over de hele breedte een beter aanbod aan polissen te krijgen als de collectiviteitskorting wordt losgelaten. 'Zo lijkt het nu alsof collectieve verzekeringen per definitie goedkoper zijn, maar dat is niet zo. Er zijn ook erg voordelige individuele verzekeringen op de markt.' Bovendien zorgen collectieve verzekeringen voor een ongelijkheid op de markt, omdat deze niet voor iedereen toegankelijk zijn, vindt de NZa.

Vaker hoger eigen risico

Bij het afsluiten van een nieuwe polis wordt er meer dan ooit gekeken naar de hoogte van het eigen risico. Naar verwachting van diverse zorgvergelijkers kiest 1 op de 5 Nederlanders voor het maximum eigen risico van 885 euro.

Je hebt nog 4 dagen, ofwel tot 31 december middernacht, om over te stappen van zorgverzekering. In dat geval wordt je oude basis- en aanvullende polis automatisch opgezegd.

>>Zorgvergelijker

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 16 november 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie