Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Lagere boetepremie wanbetalers zorgverzekering

door Tony Duchenne 1 reactie Leestijd: 2 minuten

geld.jpgPer 1 juli gaat de bestuursrechtelijke premie omlaag voor mensen die hun zorgverzekering langer dan 6 maanden niet betalen. Van 159,03 euro per maand naar 127,91 euro in de tweede helft van 2016. Welk doel wil het kabinet hiermee bereiken?

Op 1 december 2015 heeft het kabinet de Wet verbetering wanbetalersregeling aangenomen. Het doel van deze wet is om het aantal mensen met een betalingsachterstand in de zorgpremie terug te dringen. Dit is nodig omdat in Nederland meer dan 300 duizend mensen bij hun zorgverzekeraar een betalingsachterstand hebben van langer dan 6 maanden.

Eenvoudiger uitstromen

Naast het verlagen van de boetepremie wordt het met de nieuwe wet ook eenvoudiger om uit te stromen uit de regeling. Dit kan bijvoorbeeld door een betalingsregeling op maat te treffen met de zorgverzekeraar. Vaak gehoorde kritiek op de oude wanbetalersregeling was dat mensen maar moeilijk uit de wanbetalersregeling kwamen. Ze betaalden dan weliswaar een hogere premie maar daarvan werd niet de schuld bij de verzekeraar (gedeeltelijk) afgelost. Zodoende bleef deze oplopen.

Meer armslag

In de nieuwe situatie is de verwachting dat mensen meer geld overhouden om hun schulden aan te pakken. Maar tegelijkertijd blijft de bestuursrechtelijke premie wel hoger dan de gemiddelde premies die zorgverzekeraars vragen. Het kabinet wil hiermee duidelijk maken dat je gewoon de zorgpremie hoort te betalen. Aan de ene kant mag de boete daarom niet te laag zijn, zodat mensen worden aangemoedigd zo snel mogelijk terug te keren naar een normale premiebetaling. Aan de andere kant moet de premie niet te hoog zijn anders worden de schulden alleen maar groter.

Wat gebeurt er als je de maandelijkse zorgpremie niet meer kunt betalen?

Heb je een achterstand met het betalen van je premie, dan kun je jouw verzekering niet opzeggen en overstappen naar een goedkope zorgverzekering. Nadat je 2 maanden je zorgpremie niet hebt betaald, krijg je een brief van je zorgverzekeraar met daarin een voorstel tot een betalingsregeling. Ga je hier niet op in dan krijg je na 4 maanden dezelfde brief nogmaals, maar nu ook met de waarschuwing dat je na 6 maanden zal worden overgeheveld naar de wanbetalersregeling. Dit betekent dat vanaf dat moment een hogere premie zal worden ingehouden van je loon of uitkering. Het Zorginstituut Nederland neemt dan namelijk de incasso over van je zorgverzekeraar. Een eventuele aanvullende verzekering zal worden beëindigd door de verzekeraar.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 14 augustus 2019

Tony Duchenne
Tony Duchenne Product Owner verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Reacties (1)

Geplaatst door: Corne van der ven ()

Beste meneer ik ben grensarbeider en heb eenzorgverzekering in Nederland ik heb wao en werk erbij voor 2015 had ik alleen wao en liepen mijn premies via het zorginstituut ik ben in 2015 het gehele jaar werkzaam geweest in Nederland en heb per een mei een zorgverzekering afgesloten een combipolis cz cm belgie eigenlijk had ik vanaf 1 januari moeten verzekerd zijn in Nederland in belgie zijn de premies gewoon doorgegaan ik wist niet dat verplicht verzekerd moest zijn in Nederland omdat ik bij de cm in belgie ben ook mijn werkgever wist dit niet maw ik heb 4maanden in Nederland geen zorgpremie betaald in belgie wel. Ik hierachter gekomen via internet. Vandaar per 1. Mei. M ijn vraag moet ik mij daar zorgen over maken of krijg ik een boete van het zorginstituut. Graag uw antwoord vriendelijke groet

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie