Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Last van het beleid van zorgverzekeraars bij de apotheek?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten

Bepaalde medische hulpmiddelen kunnen niet meer van de apotheek worden gehaald door verzekerden van Zilveren Kruis en een aantal andere labels van Achmea. Het doel is het verlagen van de kosten, maar er kleven ook een aantal nadelen aan. Via de apotheek is zeer laagdrempelig.

zorgverzekering-uit-hoge-hoed.png

De labels van Achmea vergoeden sinds 1 januari van dit jaar niet meer de zogenaamde DISVV-middelen als deze geleverd worden door de apotheek. Het gaat bijvoorbeeld om middelen voor diabetespatiënten, incontinentiematerialen en stomamaterialen. Er volgt alleen een vergoeding als verzekerden het online of telefonisch bestellen bij een medische groothandel. De patiënten die het betreft, zijn hiervan op de hoogte gesteld door de verzekeraar. Een nadeel is dat het bestellen een paar dagen kan duren, en bij de apotheek was het binnen één dag op te halen. Mensen die de middelen nodig hebben, moeten er dus soms dagen op wachten. Dit terwijl een apotheek het dagelijks kan leveren.

Nieuw beleid van Achmea biedt ongemakken voor de kwetsbare groepen

Begrijpelijk dat Achmea kiest voor een goedkopere manier van leveren van hulpmiddelen in plaats van via de apotheek, maar volgens Vereniging Cliëntenbelang gaat het nu ten koste van de kwetsbare groepen. De patiënten moeten vaak dagen wachten op de levering van de producten. Daar komt nog bij dat het ook gaat om patiënten die dementerend zijn of die om andere redenen niet vaardig genoeg zijn om de middelen te bestellen bij de groothandel. Via de apotheek is eenvoudiger.

Het niet meer vergoeden van de hulpmiddelen via de apotheek is ingrijpend

Nederlanders die de betreffende middelen gebruiken moeten vaak ook voor medicijnen al naar de apotheek. Deze laagdrempelige manier van het verkrijgen van de DISVV-middelen vervalt, en hierdoor wordt het krijgen van zorg onnodig complex voor deze groepen verzekerden.

apotheek-poliswijzer2.png

Volgens Achmea waren de leveringsproblemen tijdelijk

Er zijn verzekerden die al weken wachten op bijvoorbeeld incontinentiemiddelen. Achmea onderkent het probleem, maar geeft aan dat het een tijdelijk probleem is. De verzekeraar heeft met meerdere groothandels overeenkomsten gesloten over het leveren van deze middelen. Zodra het ritme erin zit, zullen de leveringstijden afnemen en vervalt het nadeel ten opzichte van de apotheek voor een deel.

Achmea heeft 5 miljoen verzekerden. In eerste instantie waren de groothandels niet voorbereid op de grote aanvraag, maar in de toekomst moet het beter gaan. Het waren opstartproblemen die worden opgelost.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie