Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

MammaPrint niet vergoed vanuit de basisverzekering?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

zorgverzekering-mammaprint.jpg

Volgens het Zorginstituut Nederland hoort de genetische test MammaPrint niet in de basisverzekering. Dat hebben ze de minister ook geadviseerd. Het gaat om een test voor vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium. De resultaten uit de test geven een richting voor het behandelplan. Oncologen vindt het een foute beslissing. 

mammografie.jpgJaarlijks wordt bij ongeveer 15.000 vrouwen borstkanker geconstateerd. Er zijn verschillende gradaties van deze ziekte met verschillende behandelplannen. Voor ongeveer 2000 van deze vrouwen kan de MammaPrint uitsluitsel geven over de vervolgstappen. Deze test laat zien hoe groot of klein het risico is. Met de uitslagen uit de test kan besloten worden wat de volgende stappen zijn. Je zou zeggen altijd doen zo’n test, maar volgens het Zorginstituut leidt het niet aantoonbaar tot gezondheidswinst in vergelijking met de huidige manier waarop bepaald wordt of een patiënt chemotherapie nodig heeft. 

Geen vergoeding voor de MammaPrint volgens de voorwaarden

De zorgverzekeraars betalen de kosten van de MammaPrint vanuit de basisverzekering. Volgens de polisvoorwaarden volgt er geen vergoeding, maar de verzekeraars strijken over hun hart. Uit coulance worden de kosten voor Mammaprint nu wel gedragen, maar de toekomst is onzeker. Het Zorginstituut heeft de minister negatief geadviseerd over het opnemen van MammaPrint in de basisverzekering. Het advies onderbouwen ze ook. Ze zijn van mening dat de uitkomsten van de test te onzeker zijn. Hierdoor kunnen vrouwen die chemotherapie nodig hebben toch afzien van de verdere behandeling. Verdere uitzaaiingen kunnen het gevolg zijn. 

Niet iedereen heeft dezelfde mening

Op 28 september hebben meerdere belangenverenigingen een persbericht opgesteld. Het zijn belangenverenigingen die een mening kunnen vormen over de genetische test MammaPrint. Het gaat bijvoorbeeld om:
•    Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP)
•    Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK)
•    Borstkankervereniging Nederland (BVN)

Het persbericht is als een brandbrief naar minister Bruno Bruins gestuurd waarin deskundigen wijzen op de noodzaak van het opnemen van de MammaPrint in het basispakket. 

Waarom wel de MammaPrint?

In het persbericht verwijzen de belangenverenigingen naar een Europese studie onder 6693 vrouwen. Vrouwen die in 2016 op basis van de MammaPrint hebben afgezien van aanvullende chemotherapie, hebben een uitstekende kans op genezing. Dus geen ernstige bijwerkingen van de chemotherapie en geen nadelige effecten op de lange termijn door de chemo’s. De hoog aangeschreven European Society for Medical Oncology en de American Society of Clinical Oncology hebben MammaPrint opgenomen in hun richtlijnen voor het behandelen van borstkanker. 

Verzekeraars vergoeden de kosten nu nog, maar na een negatief oordeel van het Zorginstituut kan dit veranderen. Het Zorginstituut heeft de minister negatief geadviseerd, nu maar afwachten of de test toch nog in de basisverzekering komt. De druk wordt namelijk opgevoerd vanuit de medische hoek.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie