Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Meer Nederlanders kiezen een andere zorgverzekering

door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten

zorgverzekering-profielen.jpgDe overstapperiode voor de zorgverzekering zit er grotendeels op. Verzekeraars hebben het aantal overstappers geteld en de vertrekkende verzekerden uitgezwaaid. Hoe was het verloop bij de vier grote verzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis?

Verliezers en winnaars

De verliezers bij de grootste verzekeraars zijn CZ en Achmea. Menzis en VGZ noteren een groei. De publiekstrekkers van VGZ waren United Consumers, Zekur, Univé en Bewuzt. Deze verzekeraars sprongen er qua premie gunstig uit. Blijkt maar weer dat de premiestelling belangrijk is voor de keuze van verzekerden.

Hoe hebben de grote zorgverzekeraars het gedaan?

De vier grootste zorgverzekeraars -samen goed voor 86,5 procent van de markt- noteren de volgende voorlopige resultaten:

Vier grootste zorgverzekeraars Aantal klanten dat vertrok/erbij kwam per 1-1-2019
 logo-achmea.PNG  - 115.000 klanten
 cz.gif  - 118.000 klanten
 menzis.gif  + 27.000 klanten
 vgz.gif  + 200.000 klanten(!)

De voorlopige cijfers van onderzoeksinstituut Vektis tonen aan dat 1,1 miljoen verzekerden zijn gewisseld van zorgverzekeraar. Daar kunnen er nog meer bijkomen, aangezien men tot uiterlijk 1 februari de tijd heeft om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Voorwaarde is wel dat de oude verzekering voor 1 januari 2019 is opgezegd. Het definitieve overstappercentage wordt begin februari gepubliceerd, in mei gevolgd door het complete beeld voor wat betreft zorgverzekeringen in Nederland.

Hoogte premie belangrijke factor voor de zorgverzekeringzorgverzekering vergelijken 2018.jpg

Ook uit onze eigen cijfers blijkt dat steeds meer mensen overstappen naar verzekeraars die qua premiestelling goedkoper zijn. Dat kan ook binnen hetzelfde concern. Verzekerden stappen bijvoorbeeld van VGZ over naar United Consumers. Zij bieden namelijk exact dezelfde zorgverzekering aan, maar wel tegen een lagere premie. Hetzelfde speelt bijvoorbeeld ook bij Zilveren Kruis, Menzis en CZ.

Overstappers kiezen bijvoorbeeld niet voor een zorgverzekering van Zilveren Kruis maar voor Ziezo, een goedkoper label van Zilveren Kruis. Ze kiezen niet voor Menzis, maar voor de goedkopere Anderzorg binnen hetzelfde concern. En geen CZ, maar de goedkopere basisverzekering van OHRA.

Steeds grotere premieverschillen

Ongeveer 6,6% van de verzekerden is overgestapt. Het aantal groeit langzaam. Dat wordt ook ingegeven door de steeds grotere premieverschillen tussen verzekeraars. De consument blijft gelukkig kritisch. Ook als het om de zorgverzekering gaat.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 8 november 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie