Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Menzis vergoedt behandeling depressie resultaatgericht

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten


menzis.gifZorgverzekeraar Menzis gaat de kosten voor behandeling van depressies en angsten volgend jaar vergoeden op basis van het behaalde resultaat. Nu gebeurt dat nog op basis van het aantal behandelingen. Het plan oogst zowel lof als kritiek.

Belonen op uitkomsten

De verzekeraar heeft hierover voor de komende drie jaar afspraken gemaakt met 18 organisaties in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Het gaat om behandelingen van niet-chronische depressies en angsten die korter dan een jaar duren. Menzis is naar eigen zeggen de eerste zorgverzekeraar die in de geestelijke gezondheidszorg op resultaat gaat financieren. Bij behandelingen voor bijvoorbeeld heup- en knieblessures gebeurde dit al.

'Revolutie in de bekostiging van zorg'

'Als een GGZ-instelling het beter doet dan vooraf ingeschat, dan worden zij beloond. Daardoor wordt er betere zorg geleverd voor elke besteedde euro. Dat principe lijkt vanzelfsprekend maar tot dusver werkte het zorgstelsel niet zo', stelt Menzis in een gisteren geplaatst bericht. Door waarde van zorg centraal te stellen in plaats van het volume, komt er meer focus op kwaliteit volgens de zorgverzekeraar. Verbetering van de uitkomsten belonen zou goed zijn voor de klant, voor de GGZ-sector én voor de premiebetaler. 

Lof en kritiek 

Voorzitter Ernst Klunder van Volante, een samenwerkingsverband van 4 grote GGZ-instellingen, is enthousiast over het nieuwe bekostigingssysteem. Maar er is ook kritiek. Zo noemt psychiater Damiaan Denys in tv-programma 'Laat op één' het plan gevaarlijk. Hij wijst erop dat je het behandelen van depressies niet kunt vergelijken met bijvoorbeeld het vervangen van een heup. Geestelijke hulp hoort volgens hem bij uitstek niet thuis in de wereld van de marktwerking en de commercie. Ook MIND, het Landelijk Platform Psychische Gezondheid, is bezorgd. De organisatie noemt het wel positief dat de kwaliteit van de behandeling en de patiënttevredenheid tijdens de behandeling regelmatig wordt getoetst.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie