Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Met zorgpolis-checker vooraf duidelijkheid over vergoeding

door Tony Duchenne Leestijd: 3 minuten

Medisch specialisten kunnen sinds 1 januari 2016 vooraf aan patiënten vertellen of een bepaalde behandeling vergoed wordt door hun zorgverzekering. Komt daarmee nu eindelijk een einde aan alle onzekerheid over het eventueel moeten bijbetalen aan een behandeling?

De zorgpolis-checker

Samen met de ziekenhuisorganisaties NVZ en NFU hebben de zorgverzekeraars de zorgpolis-checker laten ontwikkelen door Vecozo. Dit is de organisatie die ondermeer het declaratieverkeer regelt in de zorg.

Duidelijkheid over vergoeding behandeling

Met de zorgpolis-checker -officieel Inkijkvoorziening Polis (IVP)- kunnen medewerkers van algemene en academische ziekenhuizen de patiënt zo goed mogelijk vooraf informeren over de te verwachten zorgkosten van een behandeling zonder over concrete bedragen te praten. Dit is nodig omdat bij sommige zorgverzekeringen (naturapolissen) niet alle zorgverleners door de zorgverzekeraar zijn gecontracteerd.

Geen concrete bedragen

Kiest een patiënt toch voor een zorgverlener zonder contract dan wordt slechts een gedeelte van de behandeling vergoed en moet de patiënt soms een eigen bijdrage van 25 tot 35 procent zelf betalen. Een patiënt moet daar natuurlijk wel van tevoren op de hoogte worden gesteld zonder dat daar contact met de zorgverzekeraar voor nodig is. Doordat er niet wordt gesproken over concrete bedragen is het nog steeds lastig om vooraf in te schatten wat de gevolgen zullen zijn in de portemonnee van de verzekerde. Nog steeds is het daarmee niet duidelijk wat een verzekerde achteraf in rekening krijgt van zijn zorgverzekeraar bij een eventuele eigen bijdrage.

zorgpolis checker.jpg

In de kinderschoenen

Nog niet alle zorgverzekeraars hebben hun polisvoorwaarden in de zorgpolis-checker geregistreerd. Het is de verwachting dat dit binnenkort wel zal gebeuren. Verzekerden van deze zorgverzekeraars zullen de informatie tot die tijd nog moeten opvragen bij hun zorgverzekeraar om niet voor onverwachte kosten te komen staan. In de toekomst zullen ook huisartsen en andere zorgverleners van de IVP gebruik kunnen maken. Aan de zorgpolis-checker is een jaar gewerkt. Het online-instrument is ontwikkeld vanwege de soms schrijnende situaties waarin patiënten vele duizenden euro’s moesten bijbetalen vanwege de beperkte vergoeding vanuit hun budget naturapolis.

Enkele feitjes:

  • Er wordt alleen aangegeven of een behandeling in aanmerking komt voor vergoeding vanuit de basisverzekering. De aanvullende verzekeringen zullen naar verwachting in de loop van 2016 worden toegevoegd.
  • Omdat er geen concrete bedragen genoemd worden bij een eigen bijdrage maar alleen het percentage, is het nog steeds niet helemaal duidelijk wat de financiële consequentie is voor een patiënt.
  • De gegevens zijn te raadplegen met een peildatum vanaf 01-01-2016. Vanaf deze datum wordt twee jaar historie opgebouwd, vanaf 01-01-2018 kunnen dan tot maximaal twee jaar terug gegevens worden geraadpleegd.
  • Wijzigingen in de gegevens worden binnen maximaal twee werkdagen opnieuw aangeleverd. De gegevens kunnen na aanlevering direct geraadpleegd worden via de Inkijkvoorziening.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 1 september 2022

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie