Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Minder vergoeding voor medicijnen in 2021

door Lesley Anker 1 reactie Leestijd: 3 minuten

De overheid wil medicijnen in Nederland op lange termijn betaalbaar houden. Het voorstel is om in de loop van 2021 de maximale vergoeding voor zo’n 2700 medicijnen te verlagen. Sommige mensen moeten dan  bijbetalen voor medicijnen die ze vergoed krijgen, maar je kunt er iets aan doen.

apotheek-poliswijzer2.png

Een medicijn dat is opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor elk medicijnsoort uit dit systeem krijg je een maximale vergoeding. Omdat de overheid deze maximale vergoeding voor een groot aantal medicijnen wil verlagen, bestaat de kans dat in het uiterste geval 6 miljoen patiënten in 2021 moeten bijbetalen. Voorlopig zal dat niet meer zijn dan 250 euro per jaar. 

Redenen voor verlagen medicijnvergoeding

De vergoedingslimiet is als laatste aangepast in 1998 en heeft volgens de overheid een update nodig. Daarnaast kunnen de kosten van hetzelfde medicijn, maar van een andere fabrikant, erg uiteenlopen. De overheid hoopt met het verlagen van het vergoedingsplafond, dat farmaceuten hun prijzen voor merkgeneesmiddelen verlagen. De medicijnprijzen moeten zo op langere termijn betaalbaar blijven.

Betalen uit zorgverzekeringspremie

Patiëntenfederatie Nederland is bang dat patiënten onnodig op kosten worden gejaagd, bijvoorbeeld als fabrikanten besluiten de prijzen niet te verlagen. Zij zien het liefst dat de kosten van de modernisering van het systeem gewoon worden betaald uit de zorgverzekeringspremie zodat alle Nederlanders eraan bijdragen en niet alleen de mensen die medicijnen gebruiken.

Voorstel kan ook positief uitpakken

Minder vergoeding klinkt negatief, want misschien heb je wel een medicijn die je nu volledig vergoed krijgt en waarvoor je straks bijbetaalt. Toch kan de verzekeraar, de medicijnenfabrikant en zelfs jij er een positieve twist aan geven: 

  1. Er is altijd een alternatief van een medicijn met dezelfde werkzame stof. Je kunt kiezen voor de goedkopere variant, zodat je niets hoeft bij te betalen.
  2. Als iemand om medische redenen alleen het duurdere medicijn kan gebruiken, dan dekt de basisverzekering de bijbetaling wel. Is er geen medische noodzaak, maar kies je liever geen goedkoper medicijn? Dan biedt de verzekeraar mogelijk een aanvullende verzekering die de bijbetaling dekt. 
  3. De verwachting is dat het voorstel druk uitoefent op dure medicijnfabrikanten, zodat zij hun medicijnen goedkoper maken. Want als mensen een andere variant kiezen waarvoor ze niet hoeven bij te betalen, neemt de verkoop van het duurdere medicijn af. Een slechte zaak voor de fabrikant. Op lange termijn kan dit zorgen voor een lagere premie voor de zorgverzekering.

Toch volledig vergoed?

Niet iedereen zal de gevolgen van het voorstel ondervinden. Je krijgt jouw medicijnen gewoon volledig vergoed als:

  • Het om een medicijn gaat waarbij de maximale vergoeding niet wordt verlaagd;
  • Je al een medicijn gebruikt waarvan de prijs onder het verlaagde vergoedingsplafond valt;
  • Er geen goedkopere variant van jouw medicijn beschikbaar is (omdat deze niet bestaat of omdat er een tekort aan is);
  • Je om medische redenen niet mag uitwijken naar een goedkopere variant.

Kans op hogere vergoeding

Bij een aantal medicijnen zal de vergoeding juist hoger uitvallen. Mensen die deze medicijnen gebruiken, zullen meer vergoed krijgen dan voorheen. 

Het voorstel kan dus op korte termijn gevolgen hebben voor de portemonnee, maar het kan ook zorgen voor goedkopere medicijnen in de toekomst. En uiteindelijk voor een lagere zorgpremie. Tot het zover is kun je op Medicijnkosten.nl zien hoeveel de maximale vergoeding op dit moment is. En ondertussen houden wij de veranderingen in de gaten!

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 1 september 2020

Lesley Anker
Lesley Anker Verzekeringsspecialist & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Reacties (1)

Geplaatst door: Corrie Vogel ()

Goede morgen, kunt u mij vertellen of spiriva volledig vergoed blijft.
Bij voorbaat dank.

Opmerking van de redactie op 10-12-2020
Hallo Corrie, We hebben voor je gekeken op Medicijnkosten.nl. Gaat het om het medicijn met een dosis van 2,5 mcg of 18 mcg? Voor beiden geldt dat dit volledig wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wel betaal je een eigen risico. Groet, Team Poliswijzer.nl
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie