Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Minder vrije zorgkeuze in 2021

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

In 2021 zijn er nog maar 17 zorgverzekeringen met een vrije zorgkeuze tegen een gemiddelde premie van € 133,75 per maand. Dit betekent een stijging van gemiddeld € 5,54 per maand. We zien het premieverschil tussen de restitutieverzekering en de naturaverzekering dan ook steeds groter worden. Ook komen er steeds minder zorgverzekeringen met een vrije zorgkeuze. De zorgkeuze wordt dus kleiner. Wat betekent dat voor je zorgverzekering?

vrije zorgkeuze

Waarom kiezen voor een restitutie zorgverzekering?

Het afsluiten van een restitutieverzekering kan verstandig zijn. Je hebt namelijk een volledig vrije zorgkeuze. Je kiest zelf het ziekenhuis, de fysiotherapeut of apotheker en de verzekeraar betaalt de kosten. Toch is het vaak niet de voordeligste keuze. Je kunt namelijk ook kiezen voor een goedkopere naturaverzekering waarbij alle ziekenhuizen gecontracteerd zijn en waarbij verder ook een ruime zorgkeuze is. Vergelijk op Poliswijzer.nl en verwonder je over de lage premie van zorgverzekeringen die 100% van de ziekenhuizen gecontracteerd hebben.

Welke verzekeringsvormen zijn er?

Er zijn drie verzekeringsvarianten:
•    Restitutieverzekering (volledig vrije zorgkeuze)
•    Naturaverzekering (beperktere zorgkeuze)
•    Combinatieverzekering (combinatie tussen de restitutie en de natura)

Wat betaal je meer voor de restitutieverzekering?

In 2021 kost de natura basisverzekering gemiddeld € 120,16. De restitutieverzekering zit ongeveer € 13 per maand hoger. De combinatie zorgverzekering kost gemiddeld € 129,35 in 2021. De duurste restitutieverzekering kost € 147,95 per maand. In de loop der jaren is het verschil tussen de restitutie en de naturaverzekering steeds groter geworden. In 2016 was het gemiddelde verschil nog maar bijna € 6 per maand.

Keuze steeds beperkter

De keuze in restitutieverzekeringen wordt steeds kleiner. Volgens Vektis had je in 2016 nog de keuze uit 24 restitutieverzekeringen en in 2021 is de keuze beperkt tot 17 polissen. De verzekeraars lijken in kleine stapjes afstand te nemen van de basisverzekering met een volledige vrijheid in zorgverleners. 

85% kiest voor een naturapolis

Heb je nog een dure zorgverzekering met een volledige keuzevrijheid, maar wil je flink besparen op de maandlasten? Dat kan met een overstap naar een naturaverzekering. Het enige wat je moet doen is controleren of jouw zorgverlener gecontracteerd is. De keuze van huisarts en tandarts is altijd vrij, dus daar hoef je niet op te letten. In Nederland kiest 85% voor het op die manier verzekeren van de zorgkosten.

Hoe controleer je of jouw zorgverlener vergoed wordt?

Je kunt jouw zorgverleners toevoegen aan de vergelijking. De eenvoudigste methode om deze check uit te voeren zullen we uitleggen in onderstaand stappenplan:

Stap 1 – Ga naar Poliswijzer.nl/zorgverzekering/vergelijken
Stap 2 – Voer jouw postcode in bij de filters
 

jouw-gegevens-0.PNG

Stap 3 – Ga bij de filters naar 4. Zorgverleners 

zorgverleners.PNG
 
Stap 4 – Zet een kruisje bij ‘Zoek mijn zorgverleners’
Stap 5 – Welk type zorgverlener wil je? Kies bijvoorbeeld voor ziekenhuis of fysiotherapeut

type-zorgverlener.PNG
 
Stap 6 – Zoek op naam of klik op de blauwe link en voeg jouw behandelaar toe aan de vergelijking
Alleen de zorgverzekeringen waarmee jouw zorgverleners een contract hebben blijven over.  
Stap 7 – Kies je goedkoopste zorgverzekering 

Kun je hulp gebruiken bij het vergelijken? Onze adviseurs zitten klaar. Je kunt ze bereiken via telefoonnummer: 050-2111456.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 15 september 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie