Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Nederlanders betalen 100 euro teveel voor de zorgverzekering

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

vergelijk-eenvoudig-je-huidige-zorgpakket-groot (002).jpgWat veel mensen al wisten is nu bevestigd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De meeste Nederlanders betalen teveel voor hun zorgverzekering. Het gaat gemiddeld om 100 euro voor de basisverzekering, geen kinderachtig bedrag.

De toezichthouders ACM en NZa baseren zich op de zorgverzekering van vorig jaar. De besparing was toen al 100 euro per jaar voor de meeste Nederlanders. De premieverschillen voor de zorgverzekering in 2018 zijn alleen nog maar groter geworden. Dat betekent dat de besparing op de zorgverzekering in 2018 dus nog meer zal zijn. Uit onze Top 5 Basisverzekeringen met minimaal 60% vrije ziekenhuiskeuze blijkt dat het verschil tussen de goedkoopste en duurste maar liefst 337 euro per jaar bedraagt!

Waar wijzen de toezichthouders op?

Gerekend over het jaar 2016 lieten 10 miljoen Nederlanders geld liggen. Driekwart van de verzekerden had toen een basisverzekering waarvoor een goedkoper, vergelijkbaar alternatief bestond. Zij betaalden daardoor gemiddeld ongeveer 100 euro per jaar teveel aan de basisverzekering. Bestuursvoorzitter Chris Fonteijn stimuleert mensen daarom om zorgverzekeringen te vergelijken. "Consumenten kunnen daarmee veel geld besparen. Met overstappen zorgen ze ook voor dynamiek op de markt voor zorgverzekeringen en houden ze de zorgverzekeraars scherp.”

vrije ziekenhuiskeuze.jpg

Let niet alleen op de premie

Terecht wijzen de toezichthouders erop om niet alleen te letten op de premie. Er zijn verzekeraars die goedkoop zijn, maar ook maar een beperkt aantal zorgverleners gecontracteerd hebben. Je kunt bijvoorbeeld voor een blindedarmoperatie mogelijk niet terecht bij het plaatselijke ziekenhuis, maar wel bij eenziekenhuis in een naburige stad. Op Poliswijzer.nl hebben wij dit issue ondervangen. In de filters kun je kiezen voor 100% “Vrije ziekenhuiskeuze”.

Kies voor de goedkope “zelfde” polis

De Consumentenbond noemt ze kloonpolissen. Verzekeringen die exact hetzelfde dekken, maar met een ander labeltje waardoor je meer of minder betaalt. Hetzelfde principe zie je in de supermarkt. Je betaalt euro’s meer voor een wasmiddel van een A-merk, maar is dat terecht? Onder een goedkoper label wordt hetzelfde wasmiddel verkocht voor een lagere prijs.

Een goed voorbeeld van de NZa en de ACM → De CZ Zorgkeuzepolis kost € 122,60 per maand. De zorgverzekering van OHRA biedt exact hetzelfde, maar de premie is veel lager, namelijk € 107,95. Jaarlijks betaal je bij CZ dus € 175,80 extra voor niets. Wij hebben nog een aantal voorbeelden verzameld. Klik op de afbeelding en je ziet de verschillen en je voordeel in een oogopslag.

stap over naar alternatief.jpg

“De ACM en NZa zagen dat 36 van de 55 basispolissen nauwelijks van elkaar verschillen.”

Overstappers houden zorgverzekeraars scherp, kom in actie!

De grote verzekeraars blijven de premies maar opdrijven. Meer dan 90% van de Nederlanders blijven zitten waar ze zitten en verroeren zich niet. Dit maakt de grote verzekeringsreuzen lui. Ze kunnen achterover blijven leunen. Een klein groepje stapt jaarlijks over, dus de grote dure verzekeraars maken zich niet druk. Door de toenemende premieverschillen tussen verzekeraars worden Nederlanders wel steeds meer aangespoord om te vergelijken. Hetzelfde hebben we gezien na het vrijgeven van de energiemarkt. Er waren tot een aantal jaren geleden weinig overstappers. Dat is inmiddels wel anders: energieprijzen vergelijken is voor velen een jaarlijks gebeuren geworden. Het grote verschil met zorgverzekeringen vergelijken? Je hebt maar 6 weken de tijd: kom daarom in actie en wacht niet tot 1 januari.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 1 november 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie